EasyJet-oprichter Stelios schenkt helft vermogen weg

5 juni 2017, 10:00
Sir Stelios Haji-Ioannou: ‘I consider that I have been lucky in life at least twice.'
Sir Stelios Haji-Ioannou: ‘I consider that I have been lucky in life at least twice.'
Sir Stelios Haji-Ioannou, oprichter van de Britse prijsvechter EasyJet, heeft aangekondigd meer dan de helft van zijn vermogen aan goede doelen te gaan schenken. Hij meldt zich te hebben aangesloten bij The Giving Pledge, de beweging van Bill Gates en Warren Buffet die vermogenden vraagt de meerderheid van hun vermogen te schenken aan goede doelen.
 
Haji-Ioannou beschikt over een vermogen van bijna twee miljard pond en heeft beloofd meer dan de helft weg te geven. Hij meldt geïnspireerd te zijn door Bill Gates. In 1995 richtte hij op 28-jarige leeftijd easyJet op met twee geleasde Boeing 737-200 vliegtuigen. Inmiddels is de vliegmaatschappij de op een na grootste in Europa. Haji-Ioannou is niet meer betrokken bij het dagelijkse bestuur van de maatschappij, maar een groot deel van zijn vermogen komt van 34 procent aandelen in EasyJet, met een waarde van circa 1,9 miljard. Daarvan wil hij een miljard weggeven, een deel bij leven en een deel via zijn testament.
 
‘I have been lucky’
‘Allow me to start by saying that I am not sure I am a worthy member of this group of extraordinary individuals’, zegt Haji-Ioannou over zijn deelname aan The Giving Pledge. ‘I consider that I have been lucky in life at least twice. I inherited some wealth from my father, a self-made Greek-Cypriot shipping magnate, and then I was lucky enough to have been at the right place at the right time to start a business that did much better than I ever could have hoped.’
 
Eigen foundation
Het deel van het vermogen dat hij wegschenkt, komt in zijn eigen Stelios Philanthropic Foundation terecht. Dat fonds financiert projecten in plaatsen waar hij heeft gewoond en gewerkt, zoals beurzen voor de London School of Economics en City University en jaarlijkse donaties aan het Rode Kruis en het Wereld Natuurfonds. Andere projecten hebben te maken met voedseldonaties in Griekenland en verzoening tussen Griekse Cyprioten en Turkse Cyprioten.
 
gerelateerde items