Duurzame filantropie

30 oktober 2008
Opinie | | Governance & Finance

Obama wordt volgende week in de Rode Hoed bij de FM50 uitgeroepen tot beste buitenlandse fondsenwerver. Ik ben benieuwd wie er uitgeroepen wordt tot beste vermogensbelegger? Dat ‘beste' een kwalitatief begrip is en geen kwantitatief begrip moge duidelijk zijn! Ik stel in ieder geval voor dat er nu eindelijk eens kansspelbelasting geheven wordt op de beurzen. Opbrengsten natuurlijk naar de goede doelen.

Toch wil ik eenieder erop wijzen dat de kredietcrisis veel verder gaat dan beleggingen alleen.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar alle jaarverslagen 2008 van zowel fondsenwervende instellingen als vermogensfondsen. Leiden de geleden verliezen tot een lager donateursvertrouwen en een inzakkend geefgedrag? Gaan bedrijven minder geven en sponsoren? Gaan vermogensfondsen inderdaad minder geven? Zal de overheid rekening houden met dit mogelijk mindere geefgedrag?

En hoe zit het aan de kant van de doelstellingen? Is de maatschappelijk behoefte naar filantropie niet groter in tijden van crisis? Is dat niet een reden temeer om het voorzichtigheidsbeginsel nog meer voorop te stellen als filantropische instelling?

Maar ‘heb ellek nadeel niet ook zijn voordeel'? Is in tijden van crisis het saamhorigheidsgevoel niet veel groter? Familie en vrienden die in financiele en maatschappelijke zin meer voor elkaar zorgen. En groeit het aantal vrijwilligers in tijden van crisis? Ik denk dat er in de komende magere jaren een solide basis gevormd gaat worden voor meer duurzame filantropie!