Pieter 'dubbellikker' Dedert laat 2,5 mio. euro na aan Erasmus Trustfonds

‘Dubbellikker’ Pieter Dedert laat 2,5 mio. euro na aan Erasmus Trustfonds.
‘Dubbellikker’ Pieter Dedert laat 2,5 mio. euro na aan Erasmus Trustfonds.
22 juni 2021

Rotterdamse ijsfabrikant Pieter Dedert, die eind 2019 op 99-jarige leeftijd overleed, heeft 2,5 miljoen euro nagelaten aan Stichting Erasmus Trustfonds. Dat maakte het fonds deze week bekend. De ondernemer vergaarde zijn vermogen onder meer door het produceren van waterijsjes en de verkoop van ijsmachines. Zijn succes begon na het introduceren van de dubbellikker in Nederland, een waterijsje op twee stokjes. Dedert verdeelt zijn vermogen in totaal over vier verschillende goede doelen.

Nalatenschap

Het grootste deel van de erfenis van Dedert wordt volgens het AD ondergebracht in een fonds op naam bij het Erasmus Trustfonds, het Pieter Dedert Fonds. Het is de bedoeling dat het rendement van de geschonken 2,5 miljoen euro wordt ingezet om ‘eeuwigdurend kankeronderzoek’ te ondersteunen. Dat zou Dedert hebben besloten ter nagedachtenis aan zijn vrouw Adrie, die in 1994 overleed aan kanker. Het stel had geen kinderen en daarom hadden ze afgesproken dat de langstlevende mocht bepalen waar het vermogen naartoe zou gaan. Het geld mocht vooral niet naar de  familie van Dedert gaan: ‘Die moeten zelf maar werken voor hun centen’, zou de selfmade miljonair volgens het AD hebben gezegd.
In plaats daarvan heeft Dedert bij leven twee stichtingen op gericht voor kankeronderzoek, eentje in Nederland en eentje in België. Voor het vermogen dat na zijn dood overbleef koos Dedert vier goede doelen, die volgens het AD samen ‘het verhaal van zijn leven vertellen’. Onder de vier goede doelen zijn de Daniel den Hoed stichting, verbonden met Erasmus MC Kankerinstituut en Stichting Oogziekenhuis. Dedert zou een speciale band hebben met Rotterdam, waar hij geboren, getogen en begraven is. Erasmus Trustfonds tegen AD: ‘Deze extra geldstroom heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam hard nodig om zich op wereldschaal te kunnen blijven meten aan andere universiteiten.’
 
Dubbellikker
Dedert behaalde succes met het introduceren van de ‘dubbellikker’ in Nederland, een waterijsje op twee stokjes. De Rotterdammer zag het ijsje voor het eerst tijdens een studiereis in Amerika en nam het idee mee naar Europa. Daar werd het volgens het AD meteen populair, omdat je ‘twee ijsjes heb voor de prijs van één’ als je de dubbellikker doormidden breekt. De verschillende kleuren maakten de ijsjes helemaal populair onder kinderen.
Vóór het succes van de dubbellikker runde Dedert samen met zijn jongere broertje de banketbakkerij van zijn vader, die op jonge leeftijd overleed. Toen de bakkerij wat minder goed liep begon het duo in de avonduren met de verkoop van ijslolly’s. Na de introductie van de dubbellikker opende Dedert een ijsfabriek in Roermond om vervolgens naar België te verhuizen. Hij verkocht niet alleen ijsjes, maar ook ijsmachines. Zo vond hij op een bepaald moment in zijn carrière een automatische ijsmachine uit die zo’n 12.000 ijsjes per uur kon produceren. Die machine werd een enorm succes, vooral door de verkoop aan internationale klanten uit onder meer de Verenigde Staten. Dedert IJs bestaat nog steeds en produceert water- en vruchtenijsjes.

Stichting Erasmus Trustfonds

Sinds 1913 zet Stichting Erasmus Trustfonds zich in voor de groei en bloei van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Stichting Erasmus Trustfonds kan die ondersteuning bieden door schenkingen van alumni, bedrijven, instellingen en andere betrokkenen te ontvangen en beheren.
 
Bron: Erasmus Universiteit, AD
Lees ook: ‘FD: uiterzonderlijke schenking van 12 mio. euro door Piet Poortman Fonds’