Droom & Daad financiert nieuw Rotterdams ‘museum’ over emigranten

Wim Pijbes kan opnieuw zijn tanden zetten in een ambitieus museaal project.
Wim Pijbes kan opnieuw zijn tanden zetten in een ambitieus museaal project.
14 maart 2018
Nieuws | | Vermogensfondsen

De aan de Nieuwe Maas gelegen Fenixloods II wordt vanaf 2020 verbouwd tot een museum gewijd aan de miljoenen mensen die vanuit Rotterdam Europa verlieten om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Het nieuwe project wordt gefinancierd door Droom & Daad, het vermogensfonds van de Rotterdamse familie Van der Vorm. Wim Pijbes, de voormalige directeur van o.a. het Rijksmuseum en directeur van Droom en Daad sinds begin 2017, maakte de plannen gisteren bekend. Het is de bedoeling dat het museum in 2023 opent.

Grootste project van prille stichting

De aankoop en ontwikkeling van de Fenixloods II op Katendrecht lijkt het grootste project van het nog zeer prille Droom en Daad tot nu toe, al zijn over de omvang van de investeringen geen mededelingen gedaan. De stichting investeert in cultuur in Rotterdam, zoals het internationale filmfestival (IFFR), en zet naar eigen zeggen dromen om in daden die de stad nóg beter en mooier maken. Ook geeft Droom en Daad een extra impuls aan reeds bestaande instellingen en activiteiten. Anders dan veel vermogensfondsen kiest Droom en Daad zelf initiatieven, projecten en personen om mee samen te werken en neemt geen aanvragen in behandeling.

Universeel menselijk verhaal

Nu het college van B&W van Rotterdam heeft ingestemd met het voornemen tot verkoop van het pand aan de stichting Droom en Daad, kan het haar plannen verder ontwikkelen.
De Fenixloods II heeft in korte tijd naam gemaakt in de Rotterdamse wijk Katendrecht als laagdrempelige vestigingsplaats voor cultuur, eenvoudige eethuizen en een brouwerij. Het gaat echter om een tijdelijke bestemming tot 2020. In de andere Fenixloods I worden tweehonderd woningen ondergebracht naar een ontwerp van MEI Architecten. Droom en Daad wil op de begane grond in de tweede loods culturele, culinaire en creatieve voorzieningen onderbrengen. Op de eerste verdieping wordt aandacht besteed aan de landverhuizers, die sinds 1872 via het gebied rond Katendrecht en de Wilhelminapier op weg gingen naar Ellis Island (New York). Directeur Wim Pijbes wil niet spreken van een ‘museum’, maar heeft een ‘permanente presentatie’ voor ogen die draait om het meebeleven van een universeel, menselijk verhaal over afscheid nemen en opnieuw beginnen.
 
De verbouwing zal enige jaren in beslag nemen. De bedoeling is dat het nieuwe ‘museum’ opent in 2023.