Dromen is geen bedrog

11 mei 2016, 18:00
I hope someday you'll join us. And the world will live as one.
I hope someday you'll join us. And the world will live as one.
In het Land van Goed Doen vechten Realpolitik en Idealisme regelmatig om voorrang. De een kan niet zonder de ander. De droom hebben we nodig om hogere, schier onbereikbare doelen te halen; haalbare doelen hebben we nodig om niet onderweg gedesillusioneerd af te haken.
De roep om meer 'ondernemerschap' en 'efficiency' klinkt tegenwoordig zo luid - ook in onze media - dat het onze idealen soms lijkt te verstommen. De delicate balans slaat dan door naar één kant. Dat kan nooit goed zijn. Die droom is immers onze 'interne motor'. Als die motor stilvalt, is de ziel en zin eruit.
Die droom is er ook voor de vele nieuwe initiatieven die dagelijks binnen onze civil society worden ontwikkeld. Daar zou je cynisch op kunnen reageren, omdat je van de meeste na verloop van tijd niets meer hoort. Maar er is nu eenmaal geen vast recept voor succes. Dat geldt ook voor het plan om een 'super-portal' te lanceren voor alle burgerinitiatieven: van de buurtbarbecue tot een nationale campagne. 'WijSamenVoorElkaar.nl' werd afgelopen dinsdag geboren en zal de komende periode haar bestaansrecht moeten bewijzen.
De reden waarom De Dikke Blauwe dit initiatief publiekelijk ondersteunt, is omdat het geen nieuw werkverschaffingsproject is; geen subsidiejunk in zich bergt; geen enkele dubbeling van enige bestaande activiteit of kunde ambieert en geen hobbypaard is van een te ruim bemeten ego. Het faciliteert en versterkt de dingen die er al zijn. Of die de kinderen van de welfare state weer volop aan het herontdekken zijn.
Dat maakt van WijSamenVoorElkaar een sympathiek project, maar geeft - zoals gezegd - nog geen enkele garantie op succes. Integendeel: wij kunnen moeiteloos tien redenen bedenken waarom dit initiatief over enige tijd kan worden bijgezet op het kerkhof van al die andere gesneefde idealen.
Maar wie niet durft te dromen, durft ook niet te leven. 

P.S. Lees uitgebreid over de achtergrond en initiatiefnemers van WijSamenVoorElkaar: klik hier.   
 
gerelateerde items