Drie onderbelichte btw-kansen voor maatschappelijke organisaties

Drie onderbelichte btw-kansen voor maatschappelijke organisaties
Drie onderbelichte btw-kansen voor maatschappelijke organisaties
12 juni 2020
Nieuws | | Organisatienieuws

Een van de bekendste noodmaatregelen van de afgelopen maanden is de mogelijkheid tot uitstel van betaling van omzetbelasting. Maar van uitstel komt geen afstel, dus het is de vraag in hoeverre bedrijven en instellingen daar werkelijk iets mee opschieten. Ondertussen werpt de huidige crisis andere ingewikkelde fiscale vraagstukken op die niet onbeantwoord mogen blijven. Door alle aandacht voor de mogelijkheid tot uitstel van betaling blijven andere mogelijkheden onderbelicht. Mogelijkheden op het gebied van btw, die de fiscale last van maatschappelijke organisaties in deze moeilijke tijd kunnen verzachten. In dit blog deel ik drie grote, onderbelichte fiscale kansen en sta ik stil bij een belangrijk fiscaal risico.  

door Erik Bakx

1. Btw terugvragen van annuleringen en oninbare vorderingen 
De afgelopen maanden zijn vragen en discussies over annuleringen en ‘no shows’ voor de btw-adviseur dagelijkse kost. Bij geannuleerde bijeenkomsten of evenementen kunnen maatschappelijke organisaties de reeds afgedragen btw in veel gevallen terugvragen. Ook kan het interessant zijn om te bezien of er nog oninbare vorderingen zijn (een afnemer of sponsor die de rekening niet kan betalen) waarop u de btw kunt terugvragen. Die btw terugvragen is mogelijk wanneer een jaar is verstreken na de opeisbaarheid van de vordering. Mogelijk zelfs nog eerder, wanneer vaststaat dat de vordering niet is en niet zal worden betaald. En die bedragen kunnen behoorlijk oplopen. 

Toch blijft veel geld liggen, omdat organisaties niet alle kansen benutten. Ze onderschatten wat de impact kan zijn van slim omgaan met de btw-regelgeving, zoals bij het verstrekken van vouchers, waarbij de Europese richtlijn onderscheid maakt tussen multi purpose vouchers en single purpose vouchers.  
   
2. Btw slim uitstellen via multi purpose vouchers
Met een multi purpose voucher kunnen klanten verschillende soorten producten of diensten afnemen. Aan die verschillende producten of diensten kunnen verschillende btw-tarieven gekoppeld zijn. Zo zit er op een bioscoopkaartje 9% btw en op een flesje bier in dezelfde bioscoop 21%. En vouchers voor festivalkaartjes (inclusief 9% btw) kunnen mogelijk ook toegang verschaffen tot een evenement in een ander land, waar een ander btw-tarief geldt. Het grote voordeel van zo’n multi purpose voucher, die recht geeft op verschillende ‘btw-prestaties’, is dat – anders dan bij een single purpose voucher, waarbij de btw direct verschuldigd is - u als organisatie de btw daarop pas hoeft te voldoen op het moment van inwisselen! Naast dit financieringsvoordeel voorkomt de multi purpose voucher dat u btw moet voldoen op niet ingewisselde vouchers. Dus, wanneer mogelijk, is het slim om te werken multi purpose vouchers.  

3. Duik in het verleden: haal verloren of vergeten btw terug
Het kan ook buitengewoon interessant zijn om een duik te nemen in het verleden. Tot maar liefst vijf jaar terug is het mogelijk om belastinggeld terug te krijgen, waaronder btw. Mogelijk heeft u op een bepaalde dienst jarenlang het verkeerde btw-tarief toegepast of de btw simpelweg niet afgetrokken. Dat kunt u gelukkig achteraf in veel gevallen nog corrigeren. En die bedragen kunnen aardig oplopen, leert de ervaring. Die verloren of vergeten btw, komt veel voor. Het loont dus zeker de moeite om de afgedragen btw en de niet in aftrek gebrachte btw van de afgelopen vijf jaar eens kritisch onder de loep te nemen. 

Risico’s voorkomen: let op inlenersaansprakelijkheid
Naast het benutten van kansen, is het in deze tijd ook extra oppassen voor fiscale risico’s. Bijvoorbeeld bij het inlenen van personeel via een uitzendbureau. Wist u dat wanneer dit bureau de verschuldigde btw en loonheffingen niet kan betalen, ú daarvoor aansprakelijk gesteld kan worden? Een maatregel om dat risico te beperken, is het storten van de door de uitlener verschuldigde belastingen (loonheffingen en btw) op een zogenoemde g-rekening. Voorkom dergelijke risico’s en laat u waar nodig bijstaan door uw adviseur.

Impact fiscale vraagstukken (h)erkennen
Voor een verdere professionalisering van uw maatschappelijke organisatie is het belangrijk de impact van fiscale vraagstukken te (h)erkennen en de bestaande mogelijkheden te benutten. Onderschat daarbij niet de rol van btw en wissel ervaringen uit met uw relaties. Want er liggen vaak meer kansen dan u zelf kunt bedenken. 

Meer informatie
Fiscaliteit is een van de thema’s in ons visiepaper ‘Maatschappelijke relevantie brengt de toekomst, ook na de coronacrisis’, waarin we onderbouwen waarom maatschappelijke organisaties nu, meer dan ooit, de kans hebben hun relevantie voor de toekomstige samenleving te bewijzen. 

LEES VISIEPAPER