Donor Academy binnenkort van start

19 juli 2007
Nieuws | | Filantropen


AMSTELVEEN (19 juli) - Vermogende particulieren gaan eind september de lesbankjes in. De nieuw opgezette Donor Academy is een intensieve cursus over ‘strategische filantropie’. Deze Academy is opgezet door de oprichtster van Mama Cash Marjan Sax en Diana van Maasdijk.

In de Verenigde Staten bestaat dit fenomeen al.  Nu dus binnenkort ook in Nederland. FM ging op de koffie bij Marjan Sax.


 

Eind september begint de cursus die uit zes studiemiddagen zal bestaan en een fieldtrip. Buiten de twee oprichtsters zal een vijftal gerenommeerde gastdocenten waaronder Marnix van Rij en Femke Lagaaij les geven. De docenten zullen de cursisten door de ‘jungle’ van de filantropie leiden met als einddoel een potentieel eigen doel. De groep zal idealiter uit een twaalftal vermogende particulieren bestaan.

 


Onkunde en weinig inzicht

Marjan Sax: “Je ziet dat veel vermogende particulieren geïnteresseerd zijn om te geven maar te weinig inzicht hebben in wat er nu eigenlijk speelt in de wereld van de charitas.  Het ontbreekt ze vaak aan praktische kennis  en informatie. En dat terwijl er  nog nooit zoveel geld beschikbaar is geweest als nu. Tegelijkertijd zie je dat veel goede doelen net begonnen zijn met de organisatie rondom ‘major donors’. Dit gaat nog vrij vaak gepaard met veel onkunde en men is bang voor inmenging. Gelukkig zie je dat dit langzaam ten goede verandert. Zelf sta ik met een been in de goede doelensector en met een been bij de vermogend particulieren. Ik zie al deze bewegingen en zit er dus zelf middenin. Dat was voor mij dan ook de aanleiding om samen met van Diana van Maasdijk deze Donor Academy te beginnen.”

 


Meedoen of zelf

Sax: “ Deze Academy is er niet op gericht om meteen een eigen stichting op te laten richten door de cursisten. Nee, het gaat erom dat de potentiële donor wegwijs wordt gemaakt in het filantropische bos. Natuurlijk zullen de juridische en fiscale zaken aan de orde komen. Maar ook zal veel aandacht besteed worden aan de relatie tussen gever en de organisatie. We willen vragen beantwoorden waar gevers mee zitten, zoals ‘is een organisatie wel effectief’ en ‘hoe moet ik de resultaten beoordelen van een organisatie? De praktijk zal middels een field visit eveneens getoetst worden bij een aantal goede doelen die ons in hun keuken toelaten. Uiteindelijk zal een Donor Plan gemaakt worden dat aansluit bij ieders interesse, passie en tijd. En of dat nu een eigen stichting wordt of aansluiting bij reeds bestaande goed doel is aan hen”, aldus Sax.

 


Valkuil omzeilen

Sax: “Wij willen dat onze cursisten een goed beeld krijgen van de gehele filantropische sector. Het zal dus een heel nuttige cursus worden die daarnaast ook gewoon leuk is, ook vanwege het contact van de cursisten onderling. Maar de cursus wil vooral aansluiten bij wat de cursisten zelf belangrijk vinden. Vermogende particulieren zien heel nadrukkelijk dat de overheid steeds verder terugtreedt en dat de inzet van particulier geld van steeds groter belang wordt.

Bij families met ‘oud geld’ zie je dat er al een soort traditie bestaat om ook aan goede doelen tijd en geld te besteden. De jongeren worden dan ‘opgeleid’ in de family heritage. Maar ook ‘nieuw geld’ kent gelukkig haar verantwoordelijkheden. Men wil steeds meer met ‘warme hand’ geven. Maar vaak zie je dat men ook onmiddellijk resultaat wil zien. Dat is de grootste valkuil: wij willen laten zien dat het steunen van een organisatie een proces is. Naarmate je er langer bij betrokken bent, zie je beter wat er voor behoeften zijn, juist van structurele aard.  Verder willen we laten zien dat filantropie ook risico’s inhoudt: niet alles lukt.”

 


Start eind september

“Wij gaan 20 september van start en de laatste sessie zal half november zijn. In het voorjaar van 2008 zullen wij de cursus nog een keer herhalen voor weer nieuwe cursisten. Idealiter willen wij 12 cursisten per keer. Op dit moment zijn we via ons eigen netwerk druk bezig met geïnteresseerden. Maar het gaat natuurlijk ook via mond-tot-mond reclame. Zelf verheug ik me heel erg op het onderdeel ‘relatie tussen gever en organisatie’. Je ziet dat veel vermogende donors nog steeds onvoldoende op de juiste wijze worden bediend door goede doelen. Wij gaan zorgen dat ze wel de juiste informatie weten te verkrijgen van de bestaande goede doelen,” aldus Sax.

FM zal na het einde van de cursus terugkomen bij Marjan Sax .

 


Zie: www.marjansax.nl/donoracademy