Donateurspanel: donateurs blijven (nog) geven

2 april 2009
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (2 april) - In alle geledingen van de maatschappij laat de crisis zich voelen. Ook in de filantropische sector, waar volgens de laatste meting van het Nederlandse Donateurspanel het donateursvertrouwen verder wegzakt. Dit lijkt echter weinig invloed te hebben op het geefgedrag: donateurs blijven (nog) geven.


De onderzoekers van Nederlandse Donateurspanel constateren dat een vijfde van de Nederlanders zich zorgen maakt over de financiële crisis. Een forse stijging ten opzichte van december 2008. Veertig procent van de respondenten maakt zich zorgen over het eigen inkomen.

 


Die zorg vertaalt zich in bezuinigingen op uitstapjes buitenshuis en grote uitgaven. De economische crisis heeft ook gevolgen voor het donateursvertrouwen en het consumentenvertrouwen. Het donateursvertrouwen is opnieuw gedaald. Opvallend is dat men - net als tijdens eerdere metingen - pessimistischer is over het geefgedrag van anderen dan over het eigen geefgedrag. Zowel geefklimaat als geefbereidheid zitten overigens in een neerwaartse spiraal.

 


Het donateursvertrouwen blijft net als tijdens vrijwel alle andere metingen van het Nederlandse Donateurspanel lager dan het consumentenvertrouwen.

 


Zijn donateurs van plan minder te gaan geven? Dertig procent van de respondenten zegt inderdaad te overwegen minder te gaan geven. Eenzelfde percentage als tijdens de decembermeting van het panel. Ten opzichte van december is er ook goed nieuws: meer mensen geven aan doelen te blijven steunen die zij belangrijk vinden. De persoonlijke band met goede doelen wordt genoemd als belangrijkste factor om te blijven geven.

 


Onderzoekers Rene Bekkers en Sara Kinsbergen hebben met eerder verzamelde NDP-data het vertrouwen in goede doelen gerelateerd aan het geefgedrag. Het blijkt dat donateurs vooral twijfels hebben over de doelmatigheid van de besteding van giften. Ouderen hebben wat dit betreft meer vertrouwen dan jongeren. Toch geven de jongeren ondanks dit lagere vertrouwen relatief veel.

 


De rapportage van het Nederlandse Donateurspanel kan hier opgevraagd worden