Edwin Venema

De nieuwe financials
Financiële (investerings)modellen uit de for-profitwereld omkatten en toepassen voor maatschappelijke doelen: uit de bancaire en financiële sector wereld emigreren regelmatig ‘bekeerlingen’ naar Het Land van Goed Doen. De toolbox van filantropie wordt almaar groter: social impact bonds, crowdfunding, soft equity, leningen, donor directed funds, fondsen op naam, donor circles…
 
Voorbeelden:
Daniël Roos (JINC), Peter Heijen (Lendahand), Marco van Alderwegen en Pieter Oostlander (MZ Invest) en Robert Rubinstein (TBLI).
 
De ondernemers
Filantropen die hun fortuin hebben gemaakt in het bedrijfsleven, nemen een ondernemende geest en zakelijke methoden mee in hun filantropie en focussen op de social impact van hun investeringen.
 
Voorbeelden:
Familie Van der Vorm (Verre Bergen en Droom en daad), Maurice Brenninkmeijer (o.a. Porticus), Frank van Beuningen (Pymwymic), Robert Boogaard (Jazi Foundation) en Loek van den Boog (Net4Kids).
 
De sterke vrouwen
Het is opvallend hoezeer de rol van vrouwen in filantropie - bijvoorbeeld als oprichters van eigen fondsen en als (langer dan mannen levende) grootgevers - structureel wordt onderschat. Internationale studies (en ook die in Nederland, bijvoorbeeld van Diana van Maasdijk) tonen aan dat ‘empowered women’ een steeds duidelijker stempel drukken op filantropie.
 
Voorbeelden:
Sigrid van Aken (Goede Doelen Loterijen), Katherine Watson (ECF), Adriana Esmeijer (Prins Bernhard Cultuurfonds), Maria Westerbos (Plastic Soup Foundation), Tineke Ceelen (Stichting Vluchteling), Diana van Maasdijk (Equileap), Monique van ’t Hek (Plan Nederland), Louise van Deth (Aidsfonds), Heleen Terwijn (IMC Weekendschool), Farah Karimi (Oxfam Novib), Mardjan Seighali (UAF), Kirsten Schuijt (WNF), Dorine Manson (Vluchtelingenwerk Nederland) en Marjan Sax.  
 
De immigranten
Het Land van Goed Doen is allang geen beschermd reservaat meer voor goede doelen en vermogensfondsen, maar een dynamisch terrein voor iedereen die zich inzet voor ‘een’ goede zaak. Dat maakt dat er veel nieuwe ‘toetreders’ zijn uit allerlei domeinen: aanpalende non-profitsectoren, bedrijfsleven en ook overheid. Deze cross-overs tonen aan dat filantropie en goed doen klassieke grenzen laat vervagen, een proces van ‘branchevervaging’ of ‘hybridisering’ dat versneld wordt door de inzet van nieuwe internet-technologie en social media. Die werken als versneller en multiplier voor de mobilisering van draagvlak, in de vorm van geld en kennis. Daarnaast zijn er meer data om complexe sociale problemen te doorgronden en aan te pakken.
 
Voorbeelden:
Bob van Oosterhout (Triple Double, sponsorwereld), Paul Polman (Unilever), Jesse Klaver (GroenLinks), Gert-Jan Segers (Christen Unie), Ron Wit (Eneco), Ella Vogelaar (NOV), Pieter Omtzigt (CDA), Maril Gelauff (ministerie V&J), Jeroen den Uyl (Twynstra Gudde), Reinder Rustema (petities.nl) en André Bolhuis (NOC NSF).
 
Dit is de nieuwe DDB100 (2017-2018)
Voor het uitgebreide juryrapport van de lijstaanvoerder en de motiveringen van alle overige, onderstaande personen in de DDB100 2017-2018, verwijst de jury naar de gedrukte jaaruitgave De Dikke Blauwe4. Achter de namen staan tussen haakjes de posities in de DDB100 van 2016, 2015 en 2014. De getallen zijn de scores (uit maximaal 100).*
 
1. Laurentien van Oranje (3/-/14) +98
2. Hans van Vliet (11/12/8) +97
3. Maurice Brenninkmeijer * (-) +96,5
4. Anna Chojnacka  (-/11/6) +96
5. Sigrid van Aken (12/18/40) +95
6. Jos Verhoeven (4/1/7) +94 ex aequo
6. Marc van den Tweel (10/6/13) +94 ex aequo
7. Bob van Oosterhout  * (-) +93 ex aequo
7. Ralf Bodelier (88/-/-) +93 ex aequo
8. Kellie Liket (36/16/-) +92
9. Paul Polman (-/101/24) +91 ex aequo
9. Sander Schimmelpenninck * (-) +91 ex aequo
10. Marco Borsato * (-) +90
gerelateerde items