Edwin Venema

Dit zijn ze dan: de verschilmakers in nieuwe De Dikke Blauwe 100!

13 oktober 2017, 10:00
Dat Laurentien van Oranje de nieuwe nummer één is, zal weinigen ontgaan zijn, maar wie staan er nu verder in De Dikke Blauwe 100, de jaarlijkse ranglijst van belangrijkste influentials in de Nederlandse filantropie? In de gedrukte jaargids De Dikke Blauwe4 staat de volledige lijst afgedrukt, inclusief alle overwegingen van juryleden Charles Groenhuijsen en Edwin Venema. Die ‘kale lijst’ maken we nu ook openbaar.
 
Meer dan zestig procent van de nieuwe DDB100 was afgelopen 3 oktober aanwezig tijdens het feestelijke vernissageprogramma ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe jaargids. In Sociëteit De Witte kregen zij na afloop De Dikke Blauwe4 mee: wie stond waar en waarom?
 
Zoals gebruikelijk ontstonden er direct discussies naar aanleiding van de nieuwe lijst, een jaarlijks terugkerend fenomeen dat hoofdredacteuren en juryleden Charles Groenhuijsen en Edwin Venema als zeer positief zien. In hun commentaar van vorige week schreven zij:
‘De uitverkiezing van Laurentien van Oranje als grootste influential in Het Land van Goed Doen door ondergetekenden zal ongetwijfeld tot discussie leiden. En u raadt het al: dat vinden wij helemaal niet erg. Sterker nog, de jaarlijkse ranglijs DDB 100 is ervoor in het leven geroepen. We gaan hier niet alle klassieke bezwaren tegen ranglijsten opnieuw oplepelen: we horen ze elk jaar weer voorbijkomen. Nee, het is geen rocket science, maar dat zijn de Oscars, Emmy’s en PC Hooftprijs ook niet. Het gaat erom wat de lijst als geheel wil uitdrukken en welke tekenen des tijds er wel of niet in verwerkt zijn.’
 
Tijdens het vernissageprogramma werd duidelijk welke ‘tekenen des tijds’ de jury met de huidige lijst wil uitdrukken. Een groot aantal gasten vertegenwoordigde de verschillende ‘bloedgroepen’ en dynamiek in de wereld van doneren en sociaal investeren, die Groenhuijsen en Venema als volgt rubriceren:
 
De systeemveranderaars
Grote sociale problemen in de wereld, zoals armoede, klimaatverandering of de vluchtelingenproblematiek worden steeds onoverzichtelijker. Oplossingen voor problemen worden daarmee ook steeds ingewikkelder. Veel, heel veel mensen uit onze DDB100* werken aan projecten in organisaties die gericht zijn op systemische verandering. Soms maken ze daarbij gebruik van nieuwe, verrassende methoden of platforms. In hun eentje kunnen deze changemakers het natuurlijk niet, maar wel kunnen ze bijdragen aan het versnellen van positieve verandering in de wereld.
 
Voorbeelden
Laurentien van Oranje (Missing Chapter Foundation), Familie van Vliet (Adessium Foundation), Marjan Minnesma (Urgenda), Lucas Simons (NewForesight), Jos de Blok (Buurtzorg), Willemijn Verloop (Social Enterprise NL), Mickey Huibregtsen (De Publieke zaak) en Fons van Rooij (Nederland Filantropieland).
 
De Generatie Eigenwijs
Er wordt veel geschermd met de term ‘millennials’, maar het is de vraag of die generatie überhaupt bestaat. Anderen spreken van de ‘Generatie Eigenwijs’: wereldburgers die verbondenheid zoeken in concrete projecten en niet in geharnaste ideologieën of politiek. Pragmatisme ontmoet engagement.
 
Voorbeelden:
Anna Chojnacka (1% Club), Sander Schimmelpenninck (Quote), Kellie Liket (Effectief Altruïsme), Irene Rompa (Buy nothing new Maand), Jamy Goewie (Ashoka en FASE), Noa Lodeizen (Young in Prison), Eveline Aendekerk (Dance4Life), Annemiek Dresen (NewBees), Ruben van Zwieten (De Nieuwe Poort), Karim El-Khetabi (Giving Back), Gonneke van Campen (Young Africa) en Marike van Seeters (Homeplan).
 
De oude vernieuwers
Met al die hippe social entrepreneurs en generatie eigenwijzers lijkt het alsof filantropie in reeds langer gevestigde organisaties heeft afgedaan. Niets is minder waar. Er zijn leiders die meegroeien en de rol, missie, mensen en middelen van hun organisatie aanpassen aan de nieuwe noden.
 
Voorbeelden:
Hans van Vliet (Leger des Heils), Marc van den Tweel (Natuurmonumenten), Arjan Hehenkamp (Artsen zonder Grenzen), Frits Hirschstein (KiKa), Michael Rutgers (Longfonds), Tom Oostrom (Nierstichting), Edwin Huizing (Hivos), Floris Italianer (Hartstichting) en Koeno Sluyterman van Loo (Fonds Sluyterman van Loo).
gerelateerde items