Dit is ‘m dan: de grootste filantroop van China

Wang Miaotong gaf procentueel meer van zijn vermogen weg dan Jack Ma en Wang Jianling
Wang Miaotong gaf procentueel meer van zijn vermogen weg dan Jack Ma en Wang Jianling
5 februari 2016

Het lijkt voor de hand te liggen: de nummer 1 in de lijst van grootste filantropen in China. Jack Ma (Alibaba) is de gedoodverfde kandidaat. En als het Ma al niet is, dan toch de rijkste man in China: Wang Jianlin. Nee, zeggen onderzoekers van Harvard University. Beide mannen hebben niet zoveel van hun vermogen weggegeven als Wang Miaotong, Wang wie?
 
Wang Miaotong is een vrij onbekende directeur van een auto-onderdelenfabriek in de provincie Zheijang. Hij doneerde 101 miljoen Chinese yuan: 5,6 procent van zijn vermogen. Jack Ma en Wang Jianlin doneerden ‘slechts’ 0,3 procent. In absolute bedragen is de ranking uiteraard anders. Het grootste bedrag dat in 2015 werd gedoneerd is 400 miljoen Yuan, gedoneerd door He Xiangijan, oprichter van de Midea Group. Op de tweede plaats staat Wang met een gedoneerd bedrag van 315 miljoen en de derde plek wordt ingenomen door Ma, met een bedrag van 132 miljoen.
 
China vs. Amerika
Overigens zijn het allemaal ‘schijntjes’ vergeleken met de bedragen die door major donors in Amerika worden geschonken. Een recent voorbeeld is natuurlijk Mark Zuckerberg die aankondigde 99 procent van zijn Facebook-aandelen met een waarde van 45 miljard dollar aan te gaan wenden om de wereld te verbeteren. En Bill en Melinda Gates stortten in 2014 1.5 miljard dollar in hun fonds.
 
Eerste generatie rijken
Toch neemt filantropie een vlucht in China, nu de welvaart daar toeneemt. ‘Chinese filantropen zijn veelal eerste generatie-rijken, die zich vooral op het verdienen van geld hebben gefocust’, legt Wei Peiran, een van de samenstellers van de lijst, uit. ‘Nu China meer globaliseert, zie je dat deze groep mensen opkijkt naar hun westerste tegenhangers die hun fortuin teruggeven aan de maatschappij.'
 
Milieuorganisaties krijgen niets
Wei zag tijdens het onderzoek ook verschillen met filantropie in het westen. Daar wordt meer gedoneerd aan technologische vooruitgang, terwijl in China vooral wordt gefocust op onderwijs. Opvallend is dat aan een van de grootste problemen in China, lucht- en waterverontreiniging, nauwelijks aandacht wordt besteed. Goede doelen en ngo's die hier hun werk van hebben gemaakt, ontvingen nauwelijks geld van de top 100-donors.

Filantropiewet
Op het Chinese vasteland wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de allereerste filantropiewet. Deze wet moet een juridisch raamwerk gaan bieden voor filantropische instellingen en zorgt voor regulering van hun activiteiten.

♦ De Generosity Index 2015 in samengesteld door onderzoekers van het Ash Centre for Democratic Governance van de Harvard Kennedy School. 
 

Vier jaar geleden discussieerden megafilantropen Warren Buffet en Bill Gates al over de veranderingen in de filantropie in China.