Die andere helft

7 juli 2011
Opinie | | De Dikke Blauwe

Leuk, Civil Society over ‘het verschil'. Wat een enthousiaste stemming. Iedereen vond integratie van al die mensen die een beetje anders zijn, héél belangrijk. Vooral degenen die nu de toon zetten in onze sector (middelbaar en ouder, man, wit) haastten zich te zeggen hoe belangrijk het is dat homo's, allochtonen, gehandicapten en ‘zelfs transgenders' meedoen. Iedereen maakte een oprechte indruk.

Wel gek, dat er over één groep hier en daar nog een beetje lacherig gedaan wordt. Die ene, hele grote groep. Die niet slechter en niet beter is dan alle anderen. Niet dommer en niet intelligenter. Niet aardiger en niet onaardiger. Precies, die groep bedoel ik.

"Wij doen al heel veel aan vrouwen", zei een welwillende man. "Vrouwen zijn niet eens een minderheid!", riep een ander triomfantelijk. "Die horen echt niet in dat rijtje thuis."

Jawel, meneer. Vrouwen horen in élk rijtje thuis. Juist omdat ze geen minderheid zijn. Juist omdat ze in bijna alles hetzelfde zijn als mannen. Juist omdat je bijna zou vergeten dat we het hebben over de HELFT van de wereldbevolking. Juist daarom moet het vanzelfsprekend worden dat vrouwen de plaatsen innemen die ze allang verdienen. Nee, vrouwen zijn niet zo exotisch als transgenders. Niet zo kleurrijk als die leuke jonge vluchtelingen.

Vrouwen zijn heel gewone mensen. Ze zijn je dochter, je vriendin, je moeder en je collega. En dat maakt het misschien wel extra moeilijk.


P.S.: Vanaf deze week verschijnt FM in de gebruikelijke zomerfrequentie van eens in de twee weken. De volgende editie verschijnt dus op donderdag 21 juli.