Diana van Maasdijk:Vrouwen meer betrokken bij filantropie

Diana van Maasdijk:Vrouwen meer betrokken bij filantropie
Diana van Maasdijk:Vrouwen meer betrokken bij filantropie
2 juli 2015

Wie zich wil focussen op vermogenden die bij leven willen doneren, doet er volgens filantropieadviseur Diana van Maasdijk goed aan zich in ieder geval ook op vrouwen te richten, omdat zij zich vaak binnen een familie met filantropie bezighouden.

In een artikel in dagblad Trouw van 22 juni wordt Diana van Maasdijk gevraagd te reageren op het pleidooi van hoogleraar Theo Schuyt voor een nieuwe onderzoeksrichting ‘geronto-filantropie’. Wie zijn die rijke ouderen die verantwoordelijk zijn voor ‘De Gouden Eeuw van de Filantropie’? Wat beweegt hen om goed te doen en majeure vermogens niet aan hun kinderen, maar aan het goede doel over te dragen? Van Maasdijk is behalve zelfstandig adviseur, auteur van het succesboek ‘Goed Geven’ en oprichter van de charity desk bij ABN AMRO MeesPierson.

Van Maasdijk wijst erop dat vrouwen langer leven, en daarom vaak twee keer erven: van hun ou­ ders, en van hun man. Zeven op de tien schenkers is daarom een vrouw. Goede doelen houden daar volgens Van Maasdijk nauwelijks rekening mee, terwijl er veel te halen is, zowel bij ouderen die bij leven willen schenken, als in de vorm van legaten.

Van Maasdijk kent vanuit haar eigen praktijk een goed doel dat onlangs verheugd reageerde op een erfenis van een klant die al decennia €100 per jaar  overmaakte. ‘Ze hadden hun donateurs nog nooit gebeld. Deze persoon was dus zelf op het idee gekomen om een fors bedrag te schenken. Waarom zou je niet in je bestand kijken, of er meer men­ sen op leeftijd zijn die jaarlijks zo'n bedragje overmaken? Die zou je wellicht op een idee kunnen brengen.’

Wie zich wil focussen op vermogenden die met de warme hand willen schenken, doet er volgens Van Maasdijk goed aan zich op vrouwen te richten, omdat zij zich vaak binnen een familie met filantropie bezighouden. Uit recent onderzoek van ABN Amro MeesPierson onder klanten met minimaal een miljoen vrij besteedbaar vermogen bleek dat vrouwen een (iets) groter deel van hun vermogen willen afstaan dan mannen. De interesse ging uit naar fondsen op het gebied van gezondheid, natuur, kunst en cultuur, armoedebestrijding  en – niet geheel verwonderlijk - de positie van meisjes en vrouwen in de wereld.

(Bron: Trouw, 22 juni 2015)