'Dekker jaagt heel menslievend Nederland tegen zich in het harnas'

4 maart 2019, 15:00
Openheid van Dekker jaagt grote gevers weg
Openheid van Dekker jaagt grote gevers weg
VVD-minister Sander Dekker is erin geslaagd heel menslievend Nederland tegen zich in het harnas te jagen, meldt Het Financieele Dagblad. Het conceptwetsvoorstel Transparantie maatschappelijke organisaties heeft 187 reacties opgeleverd in de onlangs afgesloten internetconsultatie. Dat is veel in vergelijking met andere wetsvoorstellen, maar opvallender is dat geen van de insprekers een goed woord overheeft voor de maatregel.

Goede doelen, kerken en vermogensfondsen verzetten zich tegen zijn voorstel om hun gulste gevers uit de anonimiteit te halen, schrijft het FD. Culturele instellingen en universiteiten zijn evenzeer tegen. Als het aan de liberale bewindsman ligt, weet straks de linkerhand wat de rechterhand doet bij giften vanaf €15.000 en liggen naam en woonplaats van de weldoener op straat.

Volgens Goede Doelen Nederland staat alleen al voor haar leden €250 mln op het spel als de minister zijn plannen doorzet. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat desgevraagd weten dat uit de reacties blijkt dat 'het onderwerp zeer leeft'. De reacties zullen volgens JenV worden betrokken bij het vervolg van het wetgevingstraject. De volgende stap daarin is dat Dekker zijn voorstel voor advies voorlegt aan de Raad van State.

(Bron: Het Financieele Dagblad)
gerelateerde items