Debat Civil Society en Vrijwilligerswerk

Debat Civil Society en Vrijwilligerswerk
Debat Civil Society en Vrijwilligerswerk
4 september 2012
Nieuws | | Vrijwilligers

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de MOgroep (werkgeversorganisatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening) organiseren voor de verkiezingen een politiek debat over het belang van de civil society en de rol van het vrijwilligerswerk daarin. Politici als Fred Teeven (VVD), Nine Kooiman (SP), Hanke Bruins Slot (CDA), Fatma Koser Kaya (D66), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Marieke de Groot (PvdD), Herman Wegter (CU) en Pierre Heijnen (PvdA) nemen deel aan het debat.

“Vrijwilligers en hun organisaties zijn de basis voor een sterke, sociale en weerbare samenleving en een mooier Nederland”, melden de organisatoren. “Hun inspanning is ook vanuit economisch perspectief van onschatbare waarde, want alle vrijwilligers tezamen besparen de samenleving alleen al aan loonkosten minstens twintig miljard euro. Dat is aanzienlijk meer dan de bezuinigingsopdracht van het kabinet.”

“Niet erkend”
“Toch worden nieuwe wetten en regels vaak niet getoetst op ongewenste effecten voor het vrijwilligerswerk en dat maakt dat vrijwilligers(organisaties) zich niet erkend voelen en gehinderd worden in het werk dat ze belangeloos doen voor mens en maatschappij. Landelijke en lokale overheden moeten de voorwaarden scheppen voor de ondersteuning en scholing die nodig zijn voor een sterke civil society. Politici en bestuurders zijn aan zet om dit op alle beleidsterreinen en departementen mogelijk te maken.”

Debat
Op donderdag 6 september willen NOV en de MOgroep samen met vooruitstrevende vertegenwoordigers van de politieke partijen piketpalen slaan voor de positie van het vrijwilligerswerk in het nieuwe regeerakkoord. Dit debat vindt plaats bij KIVI NIRIA aan de Prinsessegracht 23 in Den Haag en duurt van 17.30 tot 19.00 uur. De toegang is gratis. Klik hier om u aan te melden.