De Transparant Prijs uitgereikt op 1 oktober

5 september 2014, 15:57
De Transparant Prijs uitgereikt op 1 oktober
De Transparant Prijs uitgereikt op 1 oktober
De organisatie van De Transparant Prijs heeft de genomineerden voor de prijs van 2014 bekendgemaakt. In totaal hebben 145 instellingen dit jaar hun jaarverslag ingezonden. De uitreiking vindt dit jaar plaats op 1 oktober aanstaande en heeft als thema ‘Nieuwe vormen van goed doen’. 

‘De wereld van goed doen is aan het veranderen’, meldt de organisatie. ‘Wij zien een ontwikkeling dat veel goede doelen de ambitie hebben om ondernemender te worden, op zoek zijn naar nieuwe verdienmodellen en nieuwe vormen van besteden om meer impact te realiseren. Tegelijkertijd zien we dat goed doen steeds minder voorbehouden is aan goede doelenorganisaties alleen, maar dat ook particulieren en bedrijven zelf initiatief nemen. Een andere trend is de opkomst van social enterprises die als ondernemer sociale impact willen realiseren.’

Sprekers
Op 1 oktober komen al deze ontwikkelingen aan de orde. Onder leiding van dagvoorzitter en BNR-presentator Rens de Jong wordt een programma aangeboden met onder meer de volgende sprekers:  

  • Peter van Mierlo, bestuursvoorzitter van PwC, over waarom PwC de opkomst van sociaal ondernemerschap een belangrijke ontwikkeling vindt.

  • Willemijn Verloop, oprichter van War Child en initiatiefnemer en directeur van Social Enterprises NL legt in een key note de verbinding tussen sociale ondernemingen en goede doelen.

  • Drie social enterprises delen hun verhaal, ervaringen en hun visie.

  • Gorrit-Jan Blonk van Stichting ALS over het enorme succes van de IceBucketChallenge. Herman Wijffels geeft in zijn juryspeech zijn visie op wat er in de wereld gebeurt en de impact hiervan op goede doelen.

  • Een panel vanuit de sector met de directeuren van Cordaid, Natuur & Milieu en de Nierstichting reflecteert op de acties die goede doelenorganisaties nemen om in te spelen op het nieuwe ondernemerschap in de goede doelensector.
  •  
  •  
  •  

Genomineerden
Uiteraard vindt ook de prijsuitreiking plaats. De volgende organisaties zijn genomineerd.
Categorie kleine instellingen (< 0,5 miljoen euro inkomsten): El Fuego, Mama Alice en Weeshuis Sri Lanka
Categorie grote instellingen (> 0,5 miljoen euro inkomsten): Plan Nederland, Red een Kind, Wakker Dier en War Child
Themacategorie: ‘jaarverslag op een A-4 of in 3 minuten’: Het Nederlandse Bijbelgenootschap, De Zonnebloem, Oxfam Novib en het Prins Bernhard Cultuur Fonds

Jury
De Transparant Prijs kent een onafhankelijke jury bestaande uit Herman Wijffels (voorzitter), Monika Milz, Betteke van Ruler en Kajsa Ollongren. De Nationale Postcode Loterij stelt 100.000 euro beschikbaar: 25.000 euro voor de winnaar in de categorie kleine fondsenwervende instellingen en 75.000 euro voor de winnaar in de categorie groot.

Kijk voor meer informatie op de website De Transparant Prijs.
gerelateerde items