Toon alles (1)

De projectencarrousel (2): vermogensfondsen schrikken zich rot

30 maart 2016, 23:00
Vermogensfondsen zijn echt geschrokken van nadelige effecten van de projectencarrousel
Vermogensfondsen zijn echt geschrokken van nadelige effecten van de projectencarrousel
Vorige week publiceerde De Dikke Blauwe het eerste deel van een lijvig artikel over het onderzoek van Ars Memorandi naar de effecten van de zogenoemde projectencarrousel. Voor de aanvragers was het al ondoenlijk, maar nu worden ook steeds meer vermogensfondsen zich bewust van de negatieve effecten van financiering op projectbasis. Ars Memorandi heeft die negatieve effecten in geld uitdrukt en de uitkomsten liegen er niet om. Deze week deel 2 van het artikel over het onderzoek.
 
Projectencaroussel nog steeds springlevend
Door deze manier van werken, met een voorkeur voor steeds weer nieuwe projecten, houden de overheid (die ook steeds meer op projectbasis financiert), fondsen en maatschappelijke organisaties samen een ‘projectencarrousel’ in stand. Er is al veel over dit onderwerp geschreven, met name door Daniël Giltay Veth, maar het fenomeen is nog steeds springlevend.
 
Uit het onderzoek blijkt, dat veel fondsen er een tweesporenbeleid op na houden wat steun aan maatschappelijke organisaties betreft. In hun officiële discours, bijvoorbeeld op hun website, laten de fondsen weten organisaties alleen voor korte duur te willen en kunnen ondersteunen. Bij doorvragen bleek dat al deze fondsen ook een aantal organisaties al zeer lang structureel ondersteunen. Bij sommige fondsen krijgen deze langdurig ondersteunde organisaties, die ofwel ‘kernpartners’ of ‘parels’, ofwel ‘winkeldochters’ (‘waar je mee blijft zitten’) worden genoemd, een aparte behandeling en hoeven ze niet elk jaar een zware administratieve aanvraagprocedure door.
 
Kostbaar proces
Bij andere fondsen worden deze organisaties op dezelfde manier als andere aanvragers behandeld, en moeten ze steeds weer opnieuw 'vernieuwende' projecten indienen om zich van de steun van de fondsen te verzekeren. Dat betekent dat ze elk jaar weer hun structurele activiteiten moeten ‘verpakken’ als projecten. Een kostbaar proces, dat de maatschappij alleen verlies oplevert. Niemand profiteert ervan, alleen professionele fondsenwervers die worden ingehuurd om het geld bij de fondsen los te peuteren op basis van glossy projectplannen.
 
De administratieve rompslomp die fondsenwerving op projectbasis met zich meebrengt, en die door Ars memorandi inzichtelijk is gemaakt, komt in ongeveer dezelfde mate voor bij alle organisaties die voor (een deel van) hun inkomsten afhankelijk zijn van fondsen. Zij worstelen allemaal met de grote hoeveelheden tijd en rompslomp (en dus geld) die het elk jaar weer opnieuw moeten aanvragen van geld bij diverse fondsen met zich meebrengt.
 
Toename administratieve rompslomp
Wat betekent nu de werkwijze van fondsen concreet voor aanvragers? Voor het totaal aan projecten en activiteiten dat zij uitvoeren, moet elk jaar opnieuw weer een enorme projecten-wervingsmachine worden opgetuigd. Het is voor de ondervraagde organisaties elk jaar weer een enorme toer om het benodigde geld bij de fondsen te werven. 
 
gerelateerde items