De Lotto in verzet

5 maart 2008

AMSTELVEEN (5 maart) - Eind vorige week maakte de Europese Commissie bekend dat de inbreukprocedure tegen het kansspelbeleid van de Nederlandse regering wordt voortgezet. Doel: een vrije Europese kansspelmarkt. Buitenlandse aanbieders zijn bij deze liberalisering gebaat. De Lotto blijft zich echter tegen het Europese ideaal verzetten.


Buitenlandse kansspelaanbieders en eurocommissaris Charles McCreevy zagen de laatste jaren aan de stoelpoten van het Nederlandse kansspelbeleid. De beschermde status van De Lotto, Holland Casino en een handvol goede doelenloterijen is hen een doorn in het oog. Zo zijn er verschillende rechtszaken gevoerd door aanbieders van sportweddenschappen om toegang tot de Nederlandse markt af te dwingen. Alle zonder resultaat.

 


De EU lijkt echter werk te maken van haar voornemen om het Nederlandse gokbeleid af te breken. De Europese Commissie zet haar inbreukprocedure voort, die in een eventuele volgende stap kan leiden tot een gang naar het Hof van Justitie, dat zich vervolgens moet uitspreken over het feit of het Nederlandse beleid in overeenstemming is met het vrije verkeer van goederen en diensten.

 


De Lotto, waarvan 70% van de netto-opbrengsten ten goede komen aan de post, is niet verbaasd over de stap van de Europese Commissie. Directeur Tjeerd Veenstra: "De Europese Commissie lijkt koste wat het kost haar zinnen te zetten op een grote Europawijde gokmarkt. Daarvoor krijgt zij steeds nul op het rekest en er is bovendien onvoldoende draagvlak. Ik ben ervan overtuigd dat ook de vandaag gestarte procedure daar geen verandering in zal brengen. De Lotto is net als de Nederlandse overheid geen voorstander van een vrije markt voor kansspelen. Het huidige systeem houdt de sociale kosten als gevolg van onder ander verslaving en criminaliteit goed onder controle. Bovendien komt de opbrengst van kansspelen ten goede aan onze samenleving. Deze positieve zaken komen in gevaar bij het accepteren van een ongecontroleerde vrije markt."

 


Zie ook: www.delotto.nl