De ivoren toren voorbij

25 oktober 2006
Nieuws | | Organisatienieuws

Vorige week werd de start van de nieuwe accountantsorganisatie WITh aangekondigd. Pieter van der Kwaak, een van de oprichters, claimt dat zijn bedrijf dichter bij non profits staat dan sommige grote accountantsorganisaties. Daarnaast stelt WITh zich voor als het eerste specialistische accountantsbedrijf dat zich volledig richt op de kleinere goede doelen. Behalve accountantsactiviteiten biedt het bedrijf ook juridische, belasting- en automatiseringsadviezen. Maar is een onderneming met zo'n breed dienstenpakket nog wel specialistisch en hoe uniek is WITh nu echt?


Krachten bundelen

Oprichter Van der Kwaak, lijkt overtuigd van zijn zaak. "Wij bieden specialistische ondersteuning die gebaseerd is op de ruime ervaring die wij hebben opgebouwd binnen de goede doelensector." WITh is ontstaan vanuit de twee accountantsbureaus Lansigt en Hak & Braak. Beiden bureaus claimen veel know how op het gebied van dienstverlening binnen de non-profit sector. "Het leek ons een goed idee de krachten te bundelen en daar is WITh uit voort gekomen", stelt Van der Kwaak.

 


Breed dienstenpakket

Behalve accountancy geeft WITh ook juridisch- belasting- en automatiseringsadvies. Van der Kwaak is niet van mening dat dit hun specialisatie aantast. Hij ziet het eerder als een verrijking.

"Wij vinden het als bedrijf belangrijk dat we onze klanten een volledig pakket kunnen aanbieden. De goede doelensector vraagt om een brede aanpak. Neem bijvoorbeeld de afwijkende fiscale regels voor deze sector. Goede doelen hebben te maken met schenkingsrechten, successierechten en dergelijke. Vooral kleinere organisaties vinden het prettig wanneer vanuit één accountantsbedrijf al deze zaken op orde kunnen worden gebracht."

 


Geen ivoren toren

Van der Kwaak ziet een unieke positionering ten opzichte van de grotere accountantsorganisaties: "In tegenstelling tot veel grote accountantsbureaus bekijken wij een organisatie niet vanuit een ivoren toren. Wij zijn een klein bureau dat ‘de taal van de non-profits spreekt'. Wij zijn vooral voor de kleinere non-profits interessant vanwege onze scherpe tarieven, persoonlijke aandacht en gespecialiseerde kennis."

Van der Kwaak, tevens directeur van accountantsbureau Lansigt , zegt dat hij een netwerk heeft dat vooral bestaat uit kleinere goede doelenorganisaties op christelijke grondslag. "Juist bij deze kleine non-profits is de drempel naar de grote accountantsbureaus te hoog. Wij springen in op dit probleem door juist deze groep te bedienen. Uit marktonderzoek dat wij hebben gedaan bleek ook dat er vraag was naar een gespecialiseerd accountantsbureau."

 


Samenwerking

Van der Kwaak ziet de grote accountants niet als directe concurrenten:

"Omdat wij ons in eerste instantie niet richten op de grote non-profits zijn wij geen directe concurrentie voor de grote accountantsbureaus. Zij hebben overigens positief gereageerd op onze plannen voor het oprichten van WITh. Wij willen ook graag samenwerken met andere accountants. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld al een accountant heeft, maar moeite heeft met het opstellen van een jaarrekening, kunnen wij daar voor zorgen. Zo'n jaarrekening mag namelijk niet gedaan worden door de accountant die de accountantsverklaring moet afgeven."

 


Concurrentie

Martin Bauman, als partner bij Price Waterhouse Coopers (PWC) gespecialiseerd in accountancy bij maatschappelijke ondernemingen, bestrijdt het verwijt dat grote accountantsbureaus hun klanten vanuit een ivoren toren tegemoet treden. Bauman: "Wij staan juist heel dicht bij onze klanten. Het zogeheten ‘connected thinking' concept dat wij hanteren is gericht op nauwe samenwerking met de klant en het gezamenlijk zoeken naar vernieuwende oplossingen."

Volgens Bauman is ook het brede dienstenpakket dat WITh in huis heeft bepaald niet uniek. "Wij leveren bijvoorbeeld ook assurantiediensten. Daarnaast verzorgen wij fiscale aangiften, belastingadviezen en ondersteunen wij onze klanten bij financiële, economische en strategische vraagstukken."

Bauman is wel positief over de bijdrage die WITh kan leveren bij het opstellen van jaarrekeningen. "Op die manier weten wij dat er een goede jaarrekening is opgesteld die aan alle voorwaarden voldoet zodat er makkelijker een accountantsverklaring kan worden afgegeven". Bauman heet de collega's van WITh dan ook van harte welkom maar is niet bevreesd voor hun concurrentie. Hij nodigt hen uit een kijkje bij PWC te komen nemen. "Dan kunnen ze zien dat wij hier niets vanuit een ivoren toren doen."