De grootste Sinterklaas van Nederland

6 december 2007
Opinie | | Filantropen


Sinterklaas is weer het land uit en heeft de goedgelovigen vele cadeautjes rijker achtergelaten. Het zijn voornamelijk kinderen die in onze nationale filantroop geloven. Ik ben zelf ook nog steeds een strong believer maar wil graag verder kijken dan de baard van deze bisschop lang is. Veel topmannen uit het bedrijfsleven ruilen hun maatpak steeds vaker net zo makkelijk in voor de bisschoppelijke tabberd. Want als er een rode mijter boven het maaiveld uitsteekt wordt ‘s mans kop minder snel afgehakt.

Twee jaar geleden kocht een energieke directeur zijn morele verantwoordelijkheid af met de schenking van een tiende deel van zijn excessieve salaris aan een goed doel. Dit jaar schonk Jan Bennink - de baas van onze nationale moederborsten - zijn aardige vertrekpremie aan zijn eigen kinderen en de rest aan goede doelen. De kritiek verstomde en iedereen ging over tot de orde van de dag. Het goede doel als publieke bliksemafleider.

Maar ook echt doen, meneer Bennink. Anders krijgt u van ons volgend jaar alsnog de zwarte piet! En de commissarissen van alle bedrijven verzoek ik de bonussen het komend jaar nog hoger op te schroeven. Wij gaan alvast weer onze schoen zetten.