'Databank filantropie 1 januari van start'

22 juni 2011
Nieuws | | Filantropie

AMSTELVEEN (23 juni) - De nieuwe centrale ‘databank filantropie' (werktitel) zal naar verwachting 1 januari 2012 van start gaan. De basis voor deze databank wordt de huidige database van CIGD (Centraal Informatiepunt Goede Doelen). Dit meldt Wouter Buwalda, secretaris van de SBF (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) desgevraagd aan FM.


Al vele jaren wordt binnen de filantropiesector gesproken over nut en noodzaak van het centraal verzamelen van informatie van en over de sector en die vervolgens gedifferentieerd ter beschikking te stellen aan belanghebbenden en publiek. Maar over de voorwaarden, het eigenaarschap van de informatie, de soft- en hardware en vele andere zaken wordt ook al vele jaren stevig gesteggeld. ‘De' Databank Filantropie (een werktitel) was de bestuurlijke fata morgana bij uitstek. ‘Was', want het lijkt erop alsof die centrale databank er nu toch gaat komen.


Uitbreiding

Bij zo'n filantropiebreed onderwerp lag het voor de hand dat de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie een beslissende rol moesten spelen voor het sectorbrede draagvlak. Daarvoor werd aansluiting gezocht met de Stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) - voortgekomen uit de opgeheven Donateursvereniging - voor de vorming van een gezamenlijke databank. CIGD beschikt op dit moment over de grootste database met goede doelenorganisaties in ons land en het zal daarom geen verbazing wekken dat de basis van de Databank Filantropie wordt gevormd door de huidige CIGD-databank. Deze wordt uitgebreid met onder meer een aparte module voor vermogensfondsen en controlemechanismen.


Veel werk bespaard

Wouter Buwalda, die namens de SBF de activiteiten rondom de databank coördineert: "Door de beoogde samenwerking ontstaat een bredere en sterkere organisatorische basis voor de huidige CIGD-databank. Hierdoor kan nog beter worden ingespeeld op de toenemende vraag naar transparantie en betrouwbaarheid van filantropische instellingen. Net als de huidige CIGD-databank zal ook de nieuwe databank zich primair richten op zakelijke afnemers (onderzoekers, andere websites, dienstverleners), via welke de informatie gratis beschikbaar komt voor het Nederlandse publiek. Tegelijkertijd wordt voor filantropische instellingen één centraal punt gecreëerd voor het aanleveren van hun data. Hierdoor wordt hun veel werk bespaard."


Gezamenlijke stichting

Wanneer wordt de Databank Filantropie gelanceerd? Buwalda: "Binnenkort wordt een gezamenlijke stichting opgericht met bestuursleden van beide organisaties. Gestreefd wordt naar een start per 1 januari 2012. Dan zal ook de nieuwe naam van de databank bekend worden gemaakt."