Dag van de Filantropie op 25 april

Dag van de Filantropie op 25 april
Dag van de Filantropie op 25 april
13 maart 2013
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Op de Dag van de Filantropie 2013 op 25 april wordt het boek Geven in Nederland 2013 gepresenteerd . Dit jaar krijgt de dag een bijzonder tintje door het aanvaarden van een bijzondere leerstoel met het uitspreken van de rede ‘De maatschappelijke betekenis van filantropie’ door René Bekkers.

De titel van het symposium is dit keer: ‘Kiezen om te Delen: Filantropie in Tijden van Economische Tegenwind.’ Daarbij wordt stilgestaan bij vragen als: Hoe vergaat het de sector nu het economisch niet voor de wind gaat? Zien wij een scherpe terugval in het geefgedrag? Zien we verschuivingen in bestedingen? Gaat de sector en gaan de gevers op dezelfde manier met de verschraling om als de Nederlanders met het huishoudboekje?

Discussie
“Burgers en bedrijven moeten bewustere keuzes maken; onderscheid maken tussen wat écht belangrijk is en wat niet. De titel van dit symposium geeft een indicatie op de antwoorden die bij deze vragen passen. De dynamiek binnen de bronnen van filantropische bijdragen en maatschappelijke doelen vormen het hoofdthema van het symposium. Wanneer de onderzoekers de resultaten bekend hebben gemaakt, leveren referenten een prikkelende bijdrage, die aanzet tot discussie en uitlopend op een stelling. Aan de zaal vervolgens de beurt te reageren”, meldt het persbericht.

De maatschappelijke betekenis van filantropie
“De groeiende aandacht voor filantropie wordt meestal verklaard uit het feit dat de overheid moet bezuinigingen. Men vergeet echter dat de sector filantropie zich vanaf begin jaren ‘90 in rap tempo heeft ontwikkeld. Het ‘Geven in Nederland’onderzoek maakt deel uit van deze ontwikkeling. Van bezuinigingen was in die periode geen sprake, eerder het tegendeel. Particulier initiatief liet weer van zich horen. Met het sluiten van het Convenant ‘Ruimte voor Geven’ in juni 2011 tussen het kabinet en de sector filantropie is een nieuwe situatie ontstaan, waarin filantropie de ruimte krijgt om meer maatschappelijke betekenis te krijgen.”

Leerstoel
In zijn oratie beantwoord René Bekkers (foto) de vraag ‘wat is de maatschappelijke betekenis van filantropie?’ Bekkers is per 1 januari 2013 aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam aangesteld als bijzonder hoogleraar Sociale aspecten van prosociaal gedrag. De leerstoel is mede mogelijk gemaakt door de Van der Gaag Stichting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor een periode van vijf jaar.

Herkomst en bestemming van filantropie
Bekkers gaat in op de herkomst en bestemming van filantropie in de samenleving. Waarom zien we meer filantropie in sommige sociale groepen, landen en perioden dan in andere? In welke sociale omstandigheden doen mensen vrijwilligerswerk en geven ze geld aan goede doelenorganisaties? In welke mate en in welke omstandigheden zullen Nederlanders overheidsbezuinigingen op kunst en cultuur, internationale hulp en andere doelen compenseren?

Locatie en aanmelding
De Dag van de Filantropie vindt plaats in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, gevestigd aan de De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam. De boekpresentatie Geven in Nederland 2013 vindt plaats in het Auditorium. De oratie van René Bekkers vindt plaats in de Aula. Zowel de deelname aan het symposium als het bijwonen van de oratie zijn gratis. Aanmelding voor deelname symposium is verplicht. Klik hier voor aanmelding.