Cultuurfonds en Hendrik Muller's Fonds: 1 mio. voor Erfgoedvrijwilligers

Beeld: screenshot van een deel van de homepage Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds
Beeld: screenshot van een deel van de homepage Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds
21 april 2021

Ook de erfgoedsector kan rekenen op steun in moeilijke tijden. De Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds doneert 500.000 euro aan het Themafonds Erfgoedvrijwilligers om kleine musea, erfgoedorganisaties en hun erfgoedvrijwilligers te ondersteunen. Het Cultuurfonds verdubbelt deze donatie, zodat er 1 miljoen euro beschikbaar is. Erfgoedorganisaties kunnen tot eind april een aanvraag doen voor een financiële bijdrage voor educatieve projecten of apparatuur die erfgoedvrijwilligers ondersteunen in hun werkzaamheden.
 
Hendrik Muller’s Fonds
De Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds subsidieert diverse culturele doelen van landelijke betekenis, zoals restauraties van rijksmonumenten, publicaties, prijzen en jonge veelbelovende Nederlandse studenten. De organisatie zou de erfgoedsector graag willen steunen nu de coronacrisis het de sector moeilijk maakt.

Themafonds Erfgoedvrijwilligers

Het Cultuurfonds steunt vanuit het Themafonds Erfgoedvrijwilligers erfgoedorganisaties via speciale regelingen. Het Themafonds richt zich daarmee op het stimuleren van vrijwilligerswerk in de erfgoedsector. Organisaties die voor het grootste deel afhankelijk zijn van vrijwilligers, kunnen een aanvraag doen van maximaal €5.000. In 2020 werden 136 projecten op deze manier toegekend voor een bedrag van €560.000. Zo werden kleine musea en erfgoedinstellingen ondersteund bij audiotours, technieken voor QR-codes en het professionaliseren van de (aangepaste) bezoekersontvangst en bijbehorende administratie. Kleine musea en erfgoedorganisaties kunnen nog t/m 30 april in aanmerking komen voor de aanschaf en verbetering van digitale en educatieve middelen. Het gaat daarbij met name om de aanschaf en vernieuwing van websites, digitalisering, publieksbegeleiding en -bereik. 

Voorwaarden

Bij de aanvraag moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden: zo is de regeling speciaal voor kleine erfgoedorganisaties tot met 3fte, moet het project een urgentie hebben, binnen 6 maanden na toekenning worden afgerond en een toegevoegde waarde hebben voor de vrijwilligers. Ook moet het project een investering zijn op de lange termijn en geen tijdelijke oplossing.
 
Bron: Cultuurfonds.
Klik hier voor meer informatie en aanvragen.
Lees hier meer over het Hendrik Muller's Fonds.

Lees ook: ‘2,5 miljoen euro voor coronaproof-kunst-kijken’