Cultuurfonds slaat handen ineen met burgerinitiatief #DoeMeeMetJeAOW

Beeld: James Hose Jr/Unsplash
Beeld: James Hose Jr/Unsplash
20 mei 2021

Deze week start voor de tweede keer de actie #DoeMeeMetJeAOW, een burgerinitiatief dat vorig jaar spontaan ontstond om de cultuursector tijdens de coronacrisis te steunen. Ruim 5.000 mensen doneerden hun AOW aan de cultuursector, wat zo’n 1,1 miljoen euro opleverde. Dit werd destijds verdubbeld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  Dit jaar is volgens de organisatie gekozen voor een duurzame samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds (Cultuurfonds).

#DoeMeeMetJeAOW

Met de actie worden alle AOW’ers die het kunnen missen opgeroepen om (een deel van) hun vakantiegeld te doneren aan de cultuursector. Het is de bedoeling om de sector daar de komende maanden mee te steunen. Cultuurfonds: ‘De cultuursector zit nog altijd op slot. Waar maatregelen voor andere sectoren versoepelen, geldt dat nog niet voor cultuur. Cultuurmakers zitten werkloos thuis. De acute nood van vorig jaar is voorbij, maar de noodzaak om cultuur te steunen is onverminderd groot.’ Gijs Scholten van Asschat, acteur, is ambassadeur van de actie. Scholten van Asschat: ‘De eerste nood is dan weliswaar voorbij, maar de noodzaak om cultuur extra te steunen nog niet. We komen uit een barre culturele winter. Ik zie nog overal voorstellingen die niet doorgaan of met veel minder publiek. De extra steun helpt makers maken. Zo zorgen we voor een vruchtbare lente!’

Lente Fonds

Het Cultuurfonds zegt erg enthousiast te zijn over het burgerinitiatief. Vanuit het Lente Fonds wordt het eindbedrag toegekend aan culturele initiatieven, die door het fonds geselecteerd worden en de steun hard nodig hebben. De actie zal zich volgens het Cultuurfonds met name richten op jongere musici, theatermakers en beeldend kunstenaars.
 
Bron: Cultuurfonds.
Klik hier voor meer informatie over #DoeMeeMetJeAOW
Lees ook: ‘Kickstart Cultuurfonds: 3,1 mio. euro beschikbaar voor coronaproof theaterbezoek’