Corporate Sustainability Reporting Directive

Beeld: Dan Meyers/Unsplash.
Beeld: Dan Meyers/Unsplash.
7 december 2021
Nieuws | | Goede doelen

Corporate Sustainability Reporting Directive: ook voor maatschappelijke organisaties van toegevoegde waarde. In 5 stappen naar een relevante duurzaamheidsrapportage.

 
Op 21 april 2021 heeft de Europese Commissie de Corporate Sustainability Reporting Directive (hierna: “CSRD” of “richtlijn”) aangenomen. Het gevolg van deze richtlijn is dat meer ondernemingen (waaronder ondernemingen die als ‘groot’ kwalificeren) over duurzaamheid moeten rapporteren. De meeste maatschappelijke organisaties – zoals goede doelenorganisaties en culturele instellingen – vallen niet onder de reikwijdte van de CSRD. Desondanks is de verwachting dat de CSRD óók voor maatschappelijke organisaties een kans is voor consistente duurzaamheidsverslaggeving.
 
De CSRD ondersteunt ondernemingen onder andere bij het bepalen van de meest relevante thema’s voor hun duurzaamheidsrapportage én biedt praktische handvatten voor de verslaggeving. De concrete (verslaggevings)vereisten worden naar verwachting in oktober 2022 bekendgemaakt.

Uniform stelsel aan voorschriften ontbreekt

De Europese Unie heeft in de zogenoemde “Green Deal” de ambitie uitgesproken om in 2050 klimaatneutraal te zijn én tegelijkertijd economische groei te bevorderen. In het verlengde van deze ontwikkeling wordt de aandacht in verslaggevingsvoorschriften verbreed van het doen van verslag over – met name – financiële prestaties naar meer niet - financiële aspecten, zoals duurzaamheid. Ondanks de vele initiatieven (door internationale organisaties) op dit gebied, ontbreekt momenteel een uniform stelsel aan voorschriften voor duurzaamheidsverslaggeving. Het gevolg van de CSRD is dat bepaalde ondernemingen over duurzaamheidsvraagstukken moeten nadenken en hierover ook moeten rapporteren.

Relevantie voor maatschappelijke organisaties

Het gevolg van de richtlijn is dat niet alleen de grote beursgenoteerde ondernemingen en OOB-instellingen, maar óók alle kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen én grote ondernemingen de in de richtlijn opgenomen (bindende) standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving toepassen. De meeste maatschappelijke organisaties kwalificeren niet als groot en vallen daarom niet onder de strekking van de CSRD. Dit neemt niet weg dat de CSRD wél degelijk van toegevoegde waarde kan zijn voor maatschappelijke organisaties.
 
Het gebrek aan uniforme standaarden om over duurzaamheid te rapporteren, en het gebrek aan verplichte assurance hierbij, komt de betrouwbaarheid en onderlinge vergelijkbaarheid van verslaggeving niet ten goede. Het gebrek aan uniforme standaarden betekent bovendien dat ondernemingen die zich positief onderscheiden op het gebied van duurzaamheid, dit onderscheidend vermogen niet kunnen laten zien.
 
Maatschappelijke organisaties die vrijwillig de duurzaamheidsstandaarden van de CSRD toepassen, zijn beter in staat een slag te slaan in de professionalisering van hun verslaggeving over duurzaamheid. Op die manier kunnen maatschappelijke organisaties hun onderscheidende vermogen op dit terrein nóg beter tot uitdrukking brengen.
 
In 5 stappen naar een relevante duurzaamheidsrapportage
Ondernemingen die onder de reikwijdte van de CSRD vallen, moeten vanaf boekjaar 2023 de verplichte duurzaamheidsstandaarden toepassen. Voor kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen gelden deze standaarden pas vanaf boekjaar 2026. In aanloop naar die mijlpaal kunnen alle ondernemingen - dus óók maatschappelijke organisaties die vrijwillig de CSRD willen toepassen - nú al concrete voorbereidingen treffen op weg naar een relevante duurzaamheidsrapportage.
 
Hieronder de vijf stappen – met de te beantwoorde vragen – waarvan wij denken dat ze essentieel zijn voor een betrouwbare en relevante rapportage volgens de CSRD-duurzaamheidscriteria. Als maatschappelijke organisatie kunt u vandaag al beginnen met het beantwoorden van deze vragen.

Stap 1: aanwijzen van een verantwoordelijke functionaris

u Wie is verantwoordelijk voor de rapportage over de duurzaamheidscriteria?
u Welke afdelingen zijn betrokken bij de rapportage over de duurzaamheidscriteria?
u Wie heeft de kennis en expertise?
 
Stap 2: duurzaamheidscriteria om aan te voldoen
u Wat zijn de duurzaamheidscriteria om aan te voldoen op basis van de nieuwe richtlijn?
u Welke KPI’s zijn relevant binnen de duurzaamheidscriteria?
u Wat kunt en mag u rapporteren naast de verplichte rapportage over de relevante duurzaamheidscriteria?

Stap 3: datakwaliteit en interne rapportage

u Wie is verantwoordelijk voor de data?
u Wanneer is de data betrouwbaar?
u Waar uit de organisatie komt de data vandaan?
u  Hoe wordt de data gerapporteerd?
u  Hebben wij de applicaties beschikbaar die de benodigde data registreert?

Stap 4: opstellen en publiceren rapportage duurzaamheidscriteria

u Wie is verantwoordelijk voor het schrijven van de rapportages over de duurzaamheidscriteria?
u  Welke vorm heeft de rapportage over de duurzaamheidscriteria?
u  Hoe vindt de communicatie richting stakeholders plaats over de duurzaamheidscriteria?
 
Stap 5: beoordeling proces en lering
u Hoe ziet het traject van procesverbetering eruit?

Conclusie:
Het toepassen van de CSRD vraagt om een goede voorbereiding die ook maatschappelijke organisaties aan de hand van de bovengenoemde stappen kunnen vormgeven. Maatschappelijke organisaties die de CSRD
vrijwillig toepassen, kiezen voor een eenduidige en gestructureerde manier om over duurzaamheid te rapporteren. Hiermee laten zij - op een gestructureerde en goed vergelijkbare wijze - aan belanghebbenden hun positief onderscheidende vermogen zien.
 
Heeft u vragen over de praktische toepassing van de CSRD of over het bewerkstelligen aan bovenstaande stappen? Neem dan gerust contact op met Adrianca Mens via adrianca.mens@bdo.nl of Gijsbert Bruijnes via gijsbert.bruijnes@bdo.nl.


.  .   

Adrianca Mens                                                     Gijsbert Bruijnes                                     Marinka van Falier
Sr. Manager Audit & Assurance                      Sr. Manager Audit & Assurance.          Sr. Jurist BDO Legal