Toon alles (1)

Spektakel: Corona-filibuster Schuringa start dinsdagavond om 19.00 uur

26 april 2020, 08:45
Spektakel: Corona-filibuster Schuringa start dinsdagavond om 19.00 uur
Spektakel: Corona-filibuster Schuringa start dinsdagavond om 19.00 uur
De Corona-filibuster van ir. Han Schuringa jr. gaat definitief door. Aanstaande dinsdagavond 28 april om 19.00 uur zal Schuringa beginnen met een 24-uurs onafgebroken tirade tegen het coronavirus. Belangstellenden kunnen de filibuster live volgen via een zoom-verbinding. Vol is vol.

Prof. Schuyt hoofdsponsor

Het was enige tijd onzeker of de filibuster doorgang zou vinden, maar nu een sponsor is gevonden voor de online happening is er groen licht. ‘Filantropieprofessor Theo Schuyt heeft zich garant gesteld voor de kosten van een zoom-meeting met 5.000 deelnemers nu de cijfers van Geven in Nederland zo zijn meegevallen en de gouden eeuw van de filantropie definitief doorgaat’, aldus Schuringa, die al meer dan vijftien jaar huiscolumnist is van De Dikke Blauwe.

Oraal spektakel

Schuringa wil nog niet te veel kwijt over zijn poging om minimaal 24 uur en 19 minuten nonstop de verschrikkelijkste dingen te zeggen over het coronavirus. ‘Maar het wordt een oraal spektakel, dat ik geheel in het Pandemisch zal uitspreken’, aldus Schuringa. Op de vraag welk effect zijn filibuster zal hebben op de bestrijding van het virus, zei de ingenieur: ‘Alle beetjes helpen.’

Boos op  OMT

Schuringa is overigens nog steeds zeer verbolgen over de weigering van het Outbreak Management Team om hem te laten deelnemen aan het wekelijks overleg. Schuringa: ‘Jaap van Dissel wil niet eens onderzoeken of een papieren zak over je hoofd het virus in no time een halt kan toeroepen. Ik geef je op een briefje dat als iedereen twee weken met zo’n zak rondloopt die corona’s met de staart tussen de benen terug zijn op de dierenmarkt van Wuhan.’

Filibusteren

‘Filibusteren’ is een begrip dat is afgeleid van filibuster, de benaming voor een 19e-eeuwse ontdekkingsreiziger, die op zijn beurt afgeleid is van het Nederlandse woord vrijbuiter.De techniek is vooral bekend van het gebruik in de Amerikaanse Senaat, waar het daadwerkelijk mogelijk is een wetsvoorstel op deze wijze tegen te houden zolang er geen gekwalificeerde meerderheid van 60 van de 100 senatoren is om een stemming af te dwingen. Het individuele record filibusteren staat dan ook op naam van de Amerikaanse senator Strom Thurmond, die in 1957 bij het bediscussiëren van een burgerrechtenwet 24 uur en 18 minuten lang aan het woord bleef.

Deelnemen?

Wilt u Schuringa’s corona-filibuster live via de zoom meemaken? De filibuster start op dinsdag 28 april om 19.00 uur en zal eindigen op woensdagavond 29 april om 19.19 uur.
Als u een mailtje stuurt, krijgt u van ons een link voor deelname aan de zoom.
Stuur uw mailtje aan: media@lenthe.nl. Vergeet niet te vermelden: ‘corona-filibuster’.
Wilt u vast een voorproefje van Schuringa's corona-filbuster? Lees zijn (honderden) columns: klik hier.
gerelateerde items