Community foundations VS in de lift

12 oktober 2006
Nieuws | | Vermogensfondsen

Community foundations maken in de VS maar 1 procent uit van alle geldverstrekkende fondsen. Toch zijn de community foundations verantwoordelijk voor 10 procent van de verstrekte bedragen. In de 2005 steeg het door deze fondsen gegeven bedrag bovendien twee keer zo snel als bij de onafhankelijke en corporate foundations.


In 2005 waren de in gemeenschappen gewortelde fondsen goed voor 3,2 miljard weggegeven dollars. Een stijging van 10,9 procent ten opzichte van 2004. Het onderzoek van het Foundation Center geeft ook een aantal mogelijke verklaringen voor de explosieve groei. Zo zouden de community foundations een grote hoeveelheid kleinere sponsors hebben in de gemeenschap, die dicht bij de fondsen staan. Ook zouden de fondsen interessant zijn voor major donors die een fonds op naam willen opzetten.

 


Er wordt door de onderzoekers ook vooruitgekeken. Meer dan de helft (59%) van de community foundations die deelnamen aan de jaarlijks voorspellende enquête stelt dat in 2006 meer gegeven zal worden dan in 2005. De meeste respondenten schatten de stijging van de uitkeringen in op een procent of 5 tot 10. Opvallend is dat 30% van de fondsen minder wil gaan uitkeren. En ook dat is een stijging: in 2004 en 2005 dachten respectievelijk 17% en 28% dat het in het komende jaar bergafwaarts zou gaan.

 


Lees hier het hele rapport