Toon alles (2)
Edwin Venema

Wordt Michael Cohen de nekslag voor Trump Foundation?

24 augustus 2018, 06:00
De netten lijken zich te sluiten rond Trumps foundation. Hier de bestuursleden in gelukkiger tijden: Donald Trump en zijn zoon Eric.
Justitie in de staat New York heeft een dagvaarding afgegeven aan Michael Cohen als onderdeel van hun reeds lopende onderzoek naar de Trump Foundation. De oproep om voor de rechter te verschijnen kwam nadat de advocaat van Cohen zei dat zijn cliënt belangrijke informatie heeft voor openbare aanklagers zowel van de staat New York als de federale overheid. Als Trumps voormalig advocaat en zelfverklaarde 'fixer' zou Cohen mogelijk een belangrijke bron van informatie kunnen zijn voor het onderzoek naar de vraag of Trumps foundation de staatswet heeft overtreden of heeft gelogen over haar belastingplicht.

Mogelijk vordering belastingaangifte

‘We kunnen bevestigen dat Michael Cohen een dagvaarding heeft ontvangen voor relevante informatie in het licht van de openbare onthullingen die gisteren zijn gedaan’, zei James Gazzale, een woordvoerder van de Belastingdienst van de staat New York. Als bewijs van de vermeende strafbare feiten wordt gevonden, kan de zaak worden verwezen naar officier van justitie, Barbara Underwood, die strafrechtelijke vervolging kan instellen en - saillant - de vrijgave van de belastingaangiften van Trump kan vorderen. Iets wat de president tot nu toe geweigerd heeft. Ook saillant: iemand die beschuldigd wordt van een misdaad in verband met het onderzoek, kan niet worden vrijgesproken op basis van een  presidentieel pardon. Dat laatste lijkt een geliefd ‘speeltje’ van Trump.

Getuigenissen van Michael Cohen

Trumps voormalige advocaat Cohen (foto) lijkt eieren voor zijn geld te kiezen: hij pleitte afgelopen dinsdag ‘schuldig’ in de federale rechtbank van Manhattan onder andere voor schending van de campagnefinancieringswetten en verklaarde dat hij en Trump de betaling van zwijggeld regelden voor pornoster Stormy Daniels en een voormalig Playboy-model om de verkiezing te beïnvloeden. Nieuwszender CNN liet eerder al fragmenten horen van een door Cohen opgenomen gesprek met Trump over de zaak. Daarmee wordt de president rechtstreeks in verband gebracht met strafbare feiten. Cohens schuldigverklaring lijkt deel uit te maken van een deal die hij heeft gesloten met de speciale commissie van Robert Mueller, die onderzoek doet naar een verband tussen Trumps campagneteam en de Russische 'hack' van de verkiezingen. Een onderzoek dat Trump consequent bestempelt als 'heksenjacht', aangevuurd door de 'fake media'.

Illegaal aftappen uit foundation

‘Ik geloof echt dat hij informatie heeft over Mr. Trump die zowel in Washington als in de staat New York van belang zou zijn’, zei Cohens advocaat Lanny Davis dinsdagavond op CNN. Het onderzoek van de staat New York volgt Underwoods rechtszaak waarin wordt beweerd dat Trump illegaal uit zijn goede doelenstichting, de Trump Foundation, aftapte om juridische geschillen te beslechten, zijn presidentscampagne te ondersteunen en te betalen voor persoonlijke en zakelijke uitgaven. Daaronder – sappig detail -  10.000 dollar voor een bijna twee meter groot portret van Trump zelf… Het kantoor van de procureur-generaal eist teruggave van 2,8 miljoen dollar in de civiele procedure. De bevindingen uit deze zaak zijn doorverwezen naar de federale belastingdienst en de Federal Election Commission voor mogelijke verdere actie.

Liefdadigheidsgeld in eigen zakken

Het is niet de eerste keer dat de liefdadige bedoelingen van de Trump-familie onder vuur liggen. Vorig jaar haalde het Amerikaanse zakenblad Forbes al hard uit naar president Donald Trump en diens zoon Eric. De Trumps worden ervan beschuldigd dat zij een buitenproportioneel deel van de opbrengsten van liefdadigheidsgolftoernooien op een van Trumps golfbanen, bestemd om geld voor een kinderkankerfonds op te halen, als ‘kosten’ hebben geboekt en in eigen zak gestoken. Forbes komt tot deze conclusie na uitgebreid boekenonderzoek. 
 
►Lees ons verhaal 'Trump blijkt een nepfilantroop': klik hier
gerelateerde items