Goede doelenmonitor gelanceerd

3 november 2010
Nieuws | | Filantropie

AMSTELVEEN (3 november) - Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) heeft de GoedeDoelenMonitor.nl gelanceerd: de gegevens van ruim 5.000 goede doelenorganisaties uit de CIGD databank. De monitor wil van zo'n 300 goede doelen binnen de gezondheidszorg laten zien hoe transparant zij zijn, hoe zij georganiseerd zijn en hoe zij hun activiteiten opzetten, aldus het CIGD.

De 27 criteria die dit inzichtelijk maken, houden allen verband met maatschappelijke prestatie en zijn het resultaat van een onderzoek van het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP). Het CIGD, voortgekomen uit de opgeheven Donateursvereniging, zegt met het grootschalig ontsluiten van goede doelenprestaties uit haar databank een positieve impuls te willen geven aan de transparantie van de goede doelen branche

Wetenschappelijke criteria
De GoedeDoelenMonitor.nl claimt criteria te hanteren waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat deze relevant zijn voor de prestaties van goede doelen ten opzichte van hun doelstelling. CIGD: "Hoe hoger het aantal criteria waaraan een goed doel voldoet, des te groter de kans op een grote positieve maatschappelijke prestatie door deze organisatie."

Geen ranking
Alle Nederlandse goede doelen kunnen zelf informatie toevoegen aan de CIGD database, zodat de prestatiegegevens van steeds meer goede doelen zichtbaar worden via de GoedeDoelenMonitor.nl. Het CIGD zegt geen ranking of toplijsten van goede doelen te maken, maar gebruikt deze informatie als belangrijke zoek- en sorteermogelijkheid voor donateurs bij het vinden van een goed doel. Ook biedt zij goede doelen hiermee de gelegenheid zich aan de hand van prestatiegegevens met elkaar te vergelijken.

ECSP
Naast de mogelijkheid tot vergelijken, reiken het CIGD en het ECSP met dit onderzoek goede doelenorganisaties handvatten voor een grote maatschappelijk prestatie. In het rapport succesfactoren voor maatschappelijke prestatie licht het ECSP toe hoe de criteria in iedere organisatie geïmplementeerd kunnen worden, aldus het CIGD.