CBF laat vervlochten Keur onderzoeken

13 juli 2010
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTELVEEN (13 juli) - Het Verwey-Jonker Instituut gaat in opdracht van het CBF het aangepaste, "vervlochten" Keurmerk evalueren. In 2008 werden voorstellen voor vervlechting van het toen bestaande CBF-Keur en de Code Wijffels van een commissie onder leiding van Hans Pont aangenomen. Het besluit tot evaluatie is genomen na goed overleg met de VFI, en mede op basis van een advies van het College van Deskundigen, waarin enkele vertegenwoordigers van de VFI zitting hebben.

Het CBF vindt het naar eigen zeggen belangrijk om voor een evaluatie niet alleen af te gaan op het oordeel van keurmerkhouders. Daarom wordt ook onderzoek gedaan onder het publiek, en onder een aantal personen die vanuit hun werk een goed beeld hebben van ontwikkelingen binnen de sector.

Centraal in de evaluatie staat de vraag in hoeverre de herziening heeft geleid tot het realiseren van de doelstellingen die eraan verbonden waren. Er is volgens het advies van de vervlechtingscommissie "Pont" gestreefd naar een nieuw reglement dat:

1. de kwaliteit van het functioneren en het werk van de instellingen verder bevordert
2. het vertrouwen in de sector naar een hoger niveau kan brengen
3. de extra lastendruk beperkt houdt, zowel voor de instellingen als voor de toezichthouder
4. begrijpelijk en werkbaar is voor de instellingen
5. duurzaam is, d.w.z. dat de sector en het publiek in de komende jaren ‘vooruit' kan
6. ruimte biedt voor verantwoording in eigen termen waar dat kan, handhaven van strikte regels waar dit wenselijk en zinnig is

Met deze evaluatie hoopt het CBF beter te begrijpen hoe de herziening heeft uitgewerkt, en te beoordelen of er in de aanpak verbeteringen zijn aan te brengen.