Vijf organisaties krijgen Erkenning CBF

Beeld: Usman Yousef/Unsplash.
Beeld: Usman Yousef/Unsplash.
27 oktober 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), Toezichthouder goede doelen, heeft vijf nieuwe organisaties erkend als goed doel. Nepal Federatie Nederland, Stop Ecocide, Stichting Taai, Parkinson NL en Stichting Sampath Foundation behoren nu ook tot de groep van meer dan 630 Erkende Goede Doelen in Nederland.
 
Nepal Federatie Nederland
Nepal Federatie Nederland is een platform voor alle organisaties in Nederland die zich inzetten voor Nepal. Het platform moet voor onderlinge communicatie en samenwerking zorgen en dient als woordvoerder van de leden naar overheden, media en vermogensvertrekkers. Volgens de organisatie zijn er in ons land veel kleine stichtingen en initiatiefnemers van projecten die Nepal een warm hart toedragen, maar wordt de uitvoering in een ontwikkelende democratie steeds lastiger vanwege nieuwe eisen en regelgeving. Doel van Nepal Federatie Nederland is om deze initiatieven te steunen in het werk dat ze doen.
 
Stop Ecocide
Stop Ecocide is een beweging geleid door een groep mensen die in actie komt om de aarde te beschermen. Afgelopen zomer heeft een internationale samenwerking ertoe geleid dat er een juridische definitie van ecocide is gevormd: de wereldwijde grootschalige beschadiging en vernietiging van de ecosystemen. Doel van de beweging is door middel van een team van internationale strafrechtadvocaten, onderzoekers en diplomaten het internatonaal strafrecht te wijzigen en ecocide tot misdaad te benoemen. Daarmee wil de beweging de aarde en alle huidige en toekomstige bewoners beschermen voor ecocide.
 
Stichting Taai
Stichting TAAI zet zich in voor wetenschappelijke onderzoek naar betere behandeling en uiteindelijke genezing van de ziekte Cystic Fibrosis (CF), beter bekend als de Taaislijmziekte. Volgens de organisatie is het één van de meest voorkomende erfelijke en ongeneeslijke ziektes in Nederland. De ziekte tast met name de longen en spijsverteringsorganen aan en patiënten hebben een gemiddelde levensverwachting van 40-45 jaar. Ongeveer 1500 mensen in Nederland zouden aan de ziekte lijden en per jaar zouden er 25 kinderen geboren worden met deze ziekte. Stichting TAAI werd in 2019 opgericht.
 
Parkinson NL
ParkinsonNL heeft als doel om de ziekte van Parkinson af te remmen en uiteindelijk te voorkomen. Ook zet de organisatie zich in om mensen met Parkinson en hun omgeving zo goed mogelijk te ondersteunen. Volgens de organisate is de ziekte de ‘snelstgroeiende neurologische aandoening ter wereld’. Daarom wil ParkinsonNL zo snel mogelijk stappen zetten om de ziekte de wereld uit te krijgen. Door middel van fondsenwerving investeert de organisatie in beter wetenschappelijk onderzoek, innovatie en voorlichting.
 
Stichting Sampath Foundation
Stichting Sampath Foundation biedt ondersteuning aan mensen onder de armoedegrens in Sri Lanka, zodat zij zelfstandig in een inkomen kunnen voorzien. Volgens de organisatie leeft meer dan 40% van de mensen in bepaalde gebieden in Sri Lanka onder de armoedegrens van €100 per maand voor een gezin met twee kinderen. Onderwijs en ondernemen zijn de uitgangspunten in de ondersteuning van de Sampath Foundation, in de vorm van Community College en microkredieten. De organisatie is al sinds 2010 in Sri Lanka actief.
 
De Erkenning van het CBF
De Erkenning is het keurmerk voor goede doelen in Nederland. Volgens het CBF staat ongeveer 4,3 miljard euro van het geefgeld in Nederland onder actief toezicht. De meer dan 630 Erkende Goede Doelen laten zich ieder jaar vrijwillig toetsen. Hierdoor geven zij volgens het CBF een krachtig signaal af: ‘wij zijn een professionele sector waar geldverstrekkers gerust aan kunnen geven.’
 
Bron: CBF
Lees ook: ‘NDP: Donateursvertrouwen zit weer in de lift’