CBF erkent vijf nieuwe organisaties

CBF erkent vijf nieuwe organisaties.
CBF erkent vijf nieuwe organisaties.
2 juni 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), Toezichthouder goede doelen, heeft vijf nieuwe organisaties erkend als goed doel. Stichting iMPACT direct, Stichting Stop Pesten Nu, Méér Muziek in de Klas, Stichting YvYa en vrienden van het MCL mogen zich nu tot de meer dan 600 Erkende Goede Doelen in Nederland rekenen.

Stichting iMPACT direct

Stichting iMPACT direct verbindt donateurs en professionele Afrikaanse goede doelen met elkaar. De organisatie wil daarmee mensen helpen die onder de armoedegrens leven en lokale goede doelen steunen die geen zeggenschap hebben over lokale oplossingen. Ook wil de stichting donateurs verbinden die geen rechtstreekse toegang hebben tot betrouwbare Afrikaanse goede doelen.
 
Stichting Stop Pesten Nu
De stichting Stop Pesten Nu wil dat het aantal mensen dat wordt gepest in Nederland afneemt. De organisatie houdt zich daarvoor bezig met het delen van kennis en inzicht over het aanpakken van (online) pesten. Landelijke media zouden de stichting beschouwen als ‘hét kennis- en informatiecentrum over (online) pesten in Nederland’. 

Méér Muziek in de Klas

Méér Muziek in Klas wil graag dat alle basisschoolkinderen in Nederland en in het Caribisch gebied ‘structureel muziekonderwijs’ kunnen krijgen. De organisatie wil drempels wegnemen, zodat ‘ieder kind gelijke kansen heeft op structureel muziekonderwijs’. Méér Muziek in de Klas zou al meer dan 650.000 kinderen hebben bereikt en werkt al 12 jaar samen met pabo’s en conservatoria. Onder meer Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton, is ambassadeur voor de organisatie.

Stichting YvYa

Stichting YvYa zet zich in voor de vroege ontdekking van borstkanker. Dat doet de organisatie door midedl van het gereedmaken van de Early Warning Scan (EWS), die ervoor zou kunnen zorgen dat veel meer vrouwen borstkanker overleven. Het prototype zou in de zomer van 2021 klaar moeten zijn. Ook wil de stichting in de zomer van 2022 een software ontwikkelen voor de EWS en preklinische tests doen met een ‘beperkt aantal’ vrouwen.

Vrienden van het MCL

Ook stichting Vrienden van het MCL (Medisch Centrum Leeuwarden) kan rekenen op een Erkenning van het CBF. De organisatie wil een ‘wezenlijk verschil’ maken in de beleving van een ziekenhuisverblijf. Met donaties wil de stichting voorzieningen realiseren die ruimte bieden voor afleiding, ontspanning, troost en vorlijkheid in het MCL. Uit onderzoek zou bovendien blijken dat het MCL het meest populaire ziekenhuis in Friesland is.
 
De Erkenning van het CBF
De Erkenning is het keurmerk voor goede doelen in Nederland. Volgens het CBF staat ongeveer 4,3 miljard euro van het geefgeld in Nederland onder actief toezicht. De 627 - nu dus 631 - Erkende Goede Doelen laten zich ieder jaar vrijwillig toetsen. Hierdoor geven zij volgens het CBF een krachtig signaal af: ‘wij zijn een professionele sector waar geldverstrekkers gerust aan kunnen geven.’
 
Bron: CBF
Lees ook: ‘SOS Kinderdorpen constateert zelf integriteitsschendingen’
CBF