SOS Kinderdorpen constateert zelf integriteitsschendingen

SOS Kinderdorpen in opspraak vanwege integriteitsschendingen.
SOS Kinderdorpen in opspraak vanwege integriteitsschendingen.
18 mei 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

De mondiale hulporganisatie SOS Children’s Villages International is onlangs in opspraak geraakt nadat er een aantal integriteitsschendingen aan het licht kwam. Uit door de organisatie zelf geïnitieerde onderzoeken zou blijken dat er in vijftig instellingen mogelijk sprake is (geweest) van geweld en seksueel misbruik. SOS Kinderdorpen, de Nederlandse tak van de organisatie, heeft toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) op de hoogte gebracht van de uitkomsten van dit onderzoek.

Onderzoek kindveiligheid en integriteit

SOS Kinderdorpen Nederland is een door het CBF Erkende organisatie en heeft ‘conform de afspraken die bij de Erkenning horen’, de toezichthouder op de hoogte gebracht van de bevindingen van de onderzoeken. Dat meldt het CBF op haar website. De onderzoeken zouden door de organisatie zelf zijn geïnitieerd om ‘het beleid en handelen op kindveiligheid en integriteit tegen het licht te houden’. De uitkomsten zouden aantonen dat kinderen en jongeren in twintig landen vanaf 1990 tot heden mogelijk slachtoffer zijn geworden van geweld en seksueel misbruik. Het zou daarbij gaan om 22 gevallen in vijftig instellingen in Afrika en Azië. Incidenten zijn in het verleden mogelijk wel gerapporteerd, maar niet in alle gevallen zouden ‘de juiste acties’ zijn ondernomen. Bovendien zou er sprake zijn van ‘corruptie, verduistering van gelden en andere overtredingen van de regels’.

Actieplan

Op de website van SOS Kinderdorpen heeft de organisatie een statement geplaatst als reactie op de uitkomsten van het onderzoek. SOS Kinderdorpen: ‘Tot onze spijt tonen de rapporten aan dat er binnen onze organisatie sprake is (geweest) van misstanden op het gebied van kindveiligheid, corruptie en fraude. Dit druist in tegen alles waar wij voor staan. Wij zijn diep geraakt nu blijkt dat er op verschillende niveaus binnen onze organisatie zich incidenten hebben voorgedaan waarin wij onze belofte om kinderen veilig te houden, niet zijn nagekomen.’

De organisatie zegt de inhoud van het rapport ‘volledig te erkennen’ en heeft een actieplan opgesteld, dat is goedgekeurd door de SOS Senaat, het hoogste orgaan binnen de organisatie. Volgens het actieplan komt er een onafhankelijk commissie die ‘grondig onderzoek zal doen om na te gaan wat er ten grondslag ligt aan de in de rapporten gemelde incidenten en tekortkomingen’. De commissie zal per mei 2021 worden ingesteld onder leiding van een ‘externe en ervaren voorzitter’ en zal met voorstellen komen voor concrete maatregelen. Daarnaast zegt de organisatie een systeem van ombudsmannen/vrouwen op te willen zetten, dat wereldwijd zal worden uitgerold om ‘de rechten van kinderen, jongeren en andere betrokkenen te behartigen en om het kindveiligheidsbeleid te versterken’. Tot slot wordt er een steunfonds opgericht waarin geld ter beschikking wordt gesteld ten bate van de mogelijke slachtoffers. De organisatie zegt van plan te zijn ‘open en transparant’ over de voortgang hierop te communiceren.
 
Reactie SOS Kinderdorpen Nederland
Ook directeur van SOS Kinderdorpen Nederland, Arian Buurman, komt met een reactie op de uitkomsten van de onderzoeken: ‘Voor SOS Kinderdorpen is kindveiligheid ons hoogste goed. Elk kind waar dan ook ter wereld moet kunnen opgroeien in een liefdevolle, sterke familie en een veilige omgeving. Dat is de kern van ons werk. Dat is onze missie. Helaas blijkt dat zich binnen onze organisatie misstanden hebben voorgedaan die indruisen tegen alles waar wij voor staan. Kinderen en jongeren hebben volwassenen nodig die te vertrouwen zijn en in deze specifieke gevallen is dat vertrouwen geschonden. Dat is onverteerbaar. We doen er alles aan ervoor te zorgen dat de slachtoffers worden gesteund en de juiste begeleiding krijgen. En treffen vanzelfsprekend maatregelen om te voorkomen dat dergelijke incidenten zich weer kunnen voordoen. We nemen dit zeer zwaar op.’
 
Het CBF zegt in contact te blijven met SOS Kinderdorpen om te volgen of de juiste acties worden ondernomen.
 
Bron: CBF, SOS Kinderdorpen
Lees hier het volledige statement van SOS Kinderdorpen Nederland.
Lees ook: ‘Goede Doelen Nederland: aandacht voor integriteit onverminderd groot’