CBF erkent vier nieuwe organisaties

CBF erkent vier nieuwe organisaties.
CBF erkent vier nieuwe organisaties.
25 maart 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft vier nieuwe organisaties erkend als goed doel. Stichting Maatschappelijke Opvang & Ontmoeting Lichtpunt, Het Ubbo Emmius Fonds, Stichting Sterk en Positief en Stichting Vrienden van Nieuw Sprealand mogen zich nu tot de meer dan 600 Erkende Goede Doelen in Nederland rekenen. Opvallend is dat drie van de vier organisaties wetenschappelijk onderzoek stimuleren.

Stichting Maatschappelijke Opvang & Ontmoeting Lichtpunt

Stichting Maatschappelijke Opvang & Ontmoeting Lichtpunt richt zich ‘op het in stand houden van een opvang voor mensen die om welke reden dan ook dakloos zijn geworden.’ Vanuit de christelijke levensovertuiging wil de organisatie een warme en veilige setting bieden aan mensen die in nood verkeren. Bij de stichting zijn bijna 150 vrijwilligers actief en de werkzaamheden worden gefinancierd door giften van kerken en donateurs.

Het Ubbo Emmius Fonds

Het Ubbo Emmius Fonds (UEF) wil ‘de betrokkenheid tussen samenleving en de Rijksuniversiteit Groningen vergroten door activiteiten en fondsenwerving. Het pleit daarmee voor onderzoek van goede kwaliteit om bij te dragen aan ‘een duurzame samenleving waarin iedereen gezond en actief ouder kan worden’. Met behulp van donaties kan het UEF wetenschappers ondersteunen in grotere projecten, terwijl studenten zich verder kunnen ontwikkelen.

Stichting Sterk en Positief

Stichting Sterk en Positief richt zich op onderzoek naar lokale therapieën bij hersentumoren. Omdat de genezing van hersentumoren complex is, is er volgens de organisatie baat bij ‘veel en divers onderzoek’. Concreet doel: het ophalen van 280.000 euro om meer onderzoek mogelijk te maken. De organisatie van de stichting is binnen één jaar uit de grond gestampt en druk bezig om de doelen te behalen.
 
Stichting Vrienden van Nieuw Sprealand
Stichting Vrienden van Nieuw Sprealand zet zich ook in voor wetenschappelijk onderzoek, maar dan op het gebied van zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en psychische en/of gedragsproblematiek. Volgens de organisatie vallen veel van deze mensen met een ‘dubbele diagnose’ tussen wal en schip door een gebrek aan kennis om deze specifieke doelgroep te behandelen. Daarom wil de stichting wetenschappelijk onderzoek op dit gebied stimuleren.
 
De Erkenning van het CBF
De Erkenning is het keurmerk voor goede doelen in Nederland. Volgens het CBF staat ongeveer 4,3 miljard euro van het geefgeld in Nederland onder actief toezicht. De 627 - nu dus 631 - Erkende Goede Doelen laten zich ieder jaar vrijwillig toetsen. Hierdoor geven zij volgens het CBF een krachtig signaal af: ‘wij zijn een professionele sector waar geldverstrekkers gerust aan kunnen geven.’
 
Bron: CBF.
Lees ook: ‘Goed doel met keurmerk krijgt voorkeur van meerderheid Nederlandse donateurs.’