Carla van Gils nieuw lid KWF-directie

Carla van Gils nieuw lid KWF-directie
Carla van Gils nieuw lid KWF-directie
26 april 2021
Nieuws | | Personalia

Per 1 juni zal prof. dr. Carla van Gils deel uit maken van de directie van KWF Kankerbestrijding. Daarmee volgt ze Fred Falkenburg op, die sinds januari 2021 met pensioen is. Van Gils is epidemiologisch onderzoeker op het gebied van kanker en verbonden aan het UMC Utrecht.
 
Loopbaan
Na haar studie Biomedische Gezondheidswetenschappen behaalde Van Gils haar PhD als epidemioloog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vervolgens deed Van Gils met een beurs van KWF Kankerbestrijding onderzoek aan het National Institute of Environmental Health Sciences in de USA. Eenmaal terug in Nederland begon ze als universitair docent bij het Julius Centrum voor Gezonheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het UMC Utrecht. Sinds 2008 is zij daar universitair hoofddocent en sinds 2014 coördinator van het onderzoeksprogramma Kanker.
 
Nevenfuncties
Van Gils is naast haar werkzaamheden bij het UMC onder meer lid van de commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad en de borstkankerwerkgroep van EPIC, een grote samenwerking tussen verschillende Europese landen, waarbinnen zij onderzoek doet naar de invloed van voeding op kanker. Verder houdt ze zich in haar onderzoek voornamelijk bezig met de oorzaken van kanker en de vroege opsporing ervan, met name op het gebied van borstkanker bij vrouwen. Van Gils zal zich voor KWF dan ook voornamelijk bezig houden met het onderzoeksveld. KWF financiert honderden projecten over de gehele breedte van kankeronderzoek.
 
Reacties
Niek de Wit, divisievoorzitter Julius Centrum: “Als divisie zijn we ongelooflijk trots dat Carla van Gils toetreedt tot de KWF-directie. Met haar onderzoeksexpertise kan ze een belangrijke rol spelen in de aansluiting tussen subsidiegever en onderzoeksveld. Tegelijk zijn we blij dat  ze twee dagen per week verbonden blijft aan ons onderzoeksprogramma Kanker, en we van haar kennis en kunde gebruik kunnen blijven maken.”  
 
Voorzitter van de Raad van Toezicht van KWF, Wiebe Draijer: ‘Met de komst van Carla van Gils is de tweekoppige directie van KWF weer op volle sterkte. Onze langetermijnvisie is gericht op 2030 en met de komst van Van Gils halen we veel kennis en expertise in huis om die ambitie te verwezenlijken.
 
Directievoorzitter van KWF Johan van de Gronden: ‘Ik kijk enorm uit naar de samenwerking. Met name door haar oog voor het hele traject; van preventie tot en met de laatste levensfase. Maar ook op het gebied van vroege opsporing van kanker kunnen we een belangrijke stap maken met kankerbestrijding, waarbij het belang van de patiënt voorop staat.
 
Bron: KWF Kankerbestrijding.
Lees ook: ‘KWF-Fonds: Naam op de Zuidas’