KWF-Fonds: Naam op de Zuidas

“Wij willen substantieel bijdragen aan levensreddend kanker-onderzoek”, stelt Stephen Brunner, partner van Deloitte Tax & Legal. “Maar ook voeling houden met waar het geld naartoe gaat. Dus dat het niet ergens op een grote hoop belandt.” Een Fonds Op Naam van KWF bleek voor hem en zijn 2 collega-partners precies aan te sluiten bij hun idee over geld geven aan een goed doel. Hoe zit dat precies?
Stephen: “Ik werk inmiddels 20 jaar bij Deloitte. Ik verdien genoeg geld om iets terug te doen voor de maatschappij. Met best een substantieel bedrag maar het maakt pas echt impact als je het gezamenlijk doet. Ik wil mee kunnen beslissen waar het geld naartoe gaat, en ik wil kunnen volgen wat die investering oplevert.” 

KWF Kankerbestrijding
Stephen Brunner deelde zijn wens met zijn collega-partners Guido Lubbers en Han Kalsbeek. Want ook zij voelden de behoefte om zich echt te verbinden aan een goed doel. Stephen: “Onze gedachten gingen uit naar KWF, omdat het een zeer betrouwbare organisatie is met een lange staat van dienst. En kanker, dat is een ziekte waar iedereen helaas wel op de een of andere manier mee te maken krijgt. Met andere woorden: een fonds en onderwerp waar iedereen met een gerust hart geld aan kan schenken. Dat vonden wij belangrijk, omdat we gaandeweg op het idee kwamen om andere partners zodanig enthousiast te maken dat zij zich bij ons zouden aansluiten. 

Fonds op Naam
In gesprek met KWF bleek dat er een geefmogelijkheid is die Fonds op Naam (FON) heet. Eenmalig of in termijnen doneer je een bepaald bedrag. Voor Guido, Han en mij was de keuze snel gemaakt: wij zouden het voor 5 jaar doen in de vorm van een periodieke gift uit privé of als zakelijke gift. Dat is belastingtechnisch het meest interessant. Ook het onderzoeksproject waar we het geld aan zouden besteden werd snel gevonden. Uit alle mogelijke projecten hebben we gekozen voor het onderzoeksproject van Nicole van Gieken: een onderzoek naar immunotherapie bij maag- en slokdarmkanker. Meedoen aan dit onderzoek geeft ons het gevoel immunotherapie als behandelvorm van kanker een stapje dichterbij te kunnen brengen. Nicole van Gieken doet haar onderzoek op de locatie VU, praktisch onze buurvrouw dus!”

Doodoorzaak nummer 1
Op 1 januari kwam Frederieke Leeflang bij Deloitte Tax & Legal. Frederieke: “Toen ik bij Deloitte aan de slag ging, heb ik veel toezichthoudende functies neergelegd. Maar die als vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van KWF Kankerbestrijding niet. Kanker is doodoorzaak nummer 1 in Nederland. Dat blijft dus een heel belangrijk doel om je voor in te zetten. Jaarlijks krijgen 118.000 mensen de diagnose kanker en sterven er 45.000 aan. Alleen al in Nederland! 
Toen ik hoorde van het initiatief van de 3 partners, was ik trots. Zeker toen bleek dat ze andere partners opriepen om zich bij het Deloitte Tax & Legal / KWF fonds aan te sluiten. Dat heb ik dan ook meteen gedaan. In totaal doen we nu met 10 partners mee. En we gaan er natuurlijk voor zorgen dat dat aantal zich uitbreidt!”

Deloitte Tax & Legal/KWF fonds 
Vanwege de wens om meer partners te betrekken is een nieuw concept ontstaan dat het mogelijk maakt om tijdens de looptijd van het FON mensen aan te laten sluiten. Stephen: “Hierdoor kunnen we na de start van het Tax & Legal Fonds mensen enthousiast blijven maken voor deelname. Een nieuwe geefvorm die door onze wens om er meer mensen bij te kunnen betrekken door Deloitte en KWF is uitgedacht. Deze geefvorm biedt ook andere ‘grootverdieners’ de mogelijkheid om een prachtig Fonds op Naam voor KWF op te richten. Belangstellenden komen in een gespreid bedje. En wat ook nog eens fijn is: alle administratieve aspecten worden door KWF geregeld. Dus ik hoop van harte dat anderen die werkzaam zijn op de Zuidas of daarbuiten ons voorbeeld gaan volgen!”  
 
ALGEMENE INFORMATIE
KWF Kankerbestrijding

kwf.nl 
Contactpersoon Fonds op Naam: Lianne Bogers
lbogers@kwf.nl
06 16527053
Bestuur: Johan van de Gronden, Fred Falkenburg
Voorzitter RvT: Wiebe Draijer
Keurmerken: CBF-keur
ANBI: Ja 
IBAN NL23RABO0333777999