Bureau Nalatenschappen officieel van start

23 oktober 2008, 08:59
AMSTELVEEN (23 oktober) - Afgelopen vrijdag ging het Bureau Nalatenschappen van VFI-Diensten officieel van start, na een uitvoerige testfase met drie goede doelen. Monique van Bijsterveld: "De expertise is er en de kinderziektes zijn overwonnen."


Het afwikkelen van een nalatenschap vergt expertise. Dat is zeker het geval als er sprake is van een complexe nalatenschap, of een waar naast geld ook huizen, inboedels en aandelenportefeuilles worden nagelaten. Dit is in 60% van de nalatenschappen aan de orde.

 


VFI-Diensten-directeur Monique van Bijsterveld: "In de gemiddelde nalatenschap zitten tien goede doelen. Voorheen werd zo'n nalatenschap door tien verschillende mensen bij tien fondsen afgewikkeld. In het slechtste geval gingen er tien taxateurs op pad. Dat kan het Bureau Nalatenschappen beter en kosteneffectiever. Daarnaast krijgen we nu één gezicht naar het notariaat."

 


Dat neemt niet weg dat het een hele stap is om de afwikkeling van nalatenschappen uit te besteden aan een externe partij. "Daar komt emotie bij kijken," zegt Van Bijsterveld. "Er is vertrouwen nodig, een aantal goede gesprekken. Waarin we bijvoorbeeld kunnen uitleggen dat er een heel CRM-systeem achter zit en wat voor informatie we daar uit kunnen halen. Overigens: als het goed loopt hoef je als fonds niets te veranderen. Pas als de noodzaak daar is komt het Bureau Nalatenschappen in beeld."

 


Vooralsnog neemt het Bureau Nalatenschappen vier werknemers over van de Hartstichting, de eerste partner waarmee getest werd. Ook de Dierenbescherming en de Nierstichting hebben tijdens de testfase meegedraaid. Zij zullen eveneens de afwikkeling van hun nalatenschappen door het Bureau Nalatenschappen laten verzorgen.

 


Van Bijsterveld: "De expertise is er en de kinderziektes zijn overwonnen. Maar als er nu opeens tien goede doelen op de deur kloppen hebben we daarvoor de capaciteit nog niet in huis, nee. In dat gevoel zullen we geen 'nee' verkopen en op zoek gaan naar we een passende oplossing."

 


Zie ook: www.vfi-nalaten.nl  

gerelateerde items