Britten: liever betere giftenaftrek dan SIB's

29 maart 2016, 12:30
Caron Bradshaw: 'Social investment has its place, but maximising tax reliefs is a core priority.'
Caron Bradshaw: 'Social investment has its place, but maximising tax reliefs is a core priority.'
Als de Britse overheid de goede doelensector wil ondersteunen, dan liever een betere regeling voor de giftenaftrek en extra training in finance en governance. Een overheidsinvestering van 80 miljoen pond in zogenoemde Social Impact Bonds (SIB's) zet volgens de goede doelen geen zoden aan de dijk, zo blijkt uit de voorpublicatie van onderzoek van The Charity Finance Group, Institute of Fundraising en PwC.
 
De Britse overheid heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de sector te ondersteunen. Het onderzoeksteam vroeg de deelnemende organisaties te reageren op alle in de begroting aangekondigde maatregelen, waaronder een extra investering van 80 miljoen pond in social impact bonds. Bij deze financiële constructie investeren private partijen in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. De overheid betaalt hun terug met het geld dat zij hierdoor bespaart, inclusief een eventueel rendement. In Nederland werd vorige maand de eerste fase van de allereerste social impact bond in Rotterdam succesvol afgesloten.
 
Geen verschil
De Britse goede doelen vinden die SIB-investering maar niks en denken dat die 80 miljoen pond geen verschil gaat maken. Slechts tien procent van de ondervraagden denkt dat de extra investering positieve impact zal hebben, 45 procent denkt dat het beperkte impact zal hebben en 41 procent denkt dat het helemaal niets uitmaakt. Sociale investeringen zijn leuk, zo redeneren de goede doelen, maar andere zaken vinden zij belangrijker. Stop verdere bezuinigingen en besteed extra steun liever aan een betere regeling voor giftenaftrek en training in financiën, fondsenwerving en governance, vinden de respondenten. Caron Bradshaw (foto), directeur van de Charity Finance Group: ‘This survey is a call from the charity sector for the government to focus on the bread and butter issues affecting charities. Social investment has its place, but maximising tax reliefs, providing support to invest in sector skills and effective regulation are core priorities. Although times are tough, the government should certainly reject any calls for more cuts to the Charity Commission.’
  
Het complete rapport wordt volgende maand gepubliceerd.
gerelateerde items