Britse onderzoekers: creeer sociale investeringsmarkt

6 december 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Britse sociale ondernemingen hebben moeite met het aantrekken van kapitaal. Voor de onderzoekers van CAF en de New Economics Foundation aanleiding om te adviseren tot een sociale investeringsmarkt waar potentiële ‘aandeelhouders' makkelijker kunnen worden gevonden.


In het rapport Developing a Social Equity Capital Market 2006 wordt onderzocht waarom sociale ondernemingen moeite hebben met het aantrekken van geld op de bestaande kapitaalmarkt. Er wordt vastgesteld dat sommige fondsen wel degelijk sociale ondernemingen ondersteunen, maar dan met kleine bedragen en giften en niet met substantiële investeringen op zakelijke grondslag.

 


Bereidwillige investeerders zijn er overigens wel degelijk, stelt het rapport. Probleem is echter dat deze de sociale ondernemingen slecht weten te vinden. Betere afbakening is dus geboden. Bijvoorbeeld op een sociale marktplaats waar kapitaal wordt verhandeld en, eventueel, aandelen uitgegeven.

 


Jessica Brown, mede-auteur van het rapport, zegt in het tijdschrift ThirdSector dat er nog wel wat tijd overheen zal gaan voordat de nieuwe marktplaats ontstaat en tot wasdom komt. "We proberen in het rapport vooruit te kijken. Vooralsnog is dit een model dat discussie en debat moet uitlokken. Niettemin is het belangrijk voor sociale ondernemingen dat zij goed nadenken over hoe zij zichzelf financieren."