Blog: Waarom de coronacrisis ons alle reden geeft om hoopvol te zijn

25 maart 2020, 06:00
Blog: Waarom de coronacrisis ons alle reden geeft om hoopvol te zijn
Blog: Waarom de coronacrisis ons alle reden geeft om hoopvol te zijn
Vrijwel alle landen zijn in de ban van het coronavirus, dat wereldwijd inmiddels duizenden levens eist en de wereld totaal ontwricht. Van compleet overbelaste zorgsystemen en miljoenen mensen die thuis vastzitten tot gecancelde evenementen, gesloten scholen en ondernemers die het zwaar hebben: de crisis is van ongekende en allesomvattende proporties. Toch heeft de pandemie de afgelopen weken niet alleen voor angst en verdriet gezorgd, maar heeft COVID-19 ook een vloedgolf aan compassie, solidariteit en creativiteit op gang gebracht. Bovendien is er een unieke situatie ontstaan die bol staat van kansen – zowel op individueel als maatschappelijk niveau. Over hoop in tijden van corona. 

Deze blog werd geschreven door Nadine Maarhuis. Oorspronkelijk gepubliceerd op de website van MaatschapWij, een inspiratieplatform voor een socialer en duurzamer Nederland. MaatschapWij zet change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. 
 
Als reactie op de steeds verdergaande overheidsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, vonden sommigen het nodig om in één dag evenveel toiletpapier en blikken bonen in te slaan als ze normaal in een heel jaar doen. Maar voor iedere ‘hamster’ zijn er duizenden dokters, schoonmakers, verplegers, politieagenten én betrokken burgers die zich dag in dag uit inzetten om de crisis te bestrijden. Zo sprongen Chinese artsen op het vliegtuig om Italië uit de brand te helpen, biedt activist Rob Greenfield aan om te videobellen met mensen die het zwaar hebben en zingen de Italianen elkaar vanaf hun balkon iedere avond moed in.

Corona-compassie

Ook in Nederland zijn er de afgelopen dagen allerlei hartverwarmende initiatieven ontstaan. Wist je bijvoorbeeld dat jonge mensen zich massaal aanbieden als corona-oppas en dat vrijwilligers naar hun lokale ziekenhuis gaan om de handen uit de mouwen te steken? Verder geeft Omapost eenzame ouderen een positieve boost met ‘Coromapost’, zet deze Hagenaar zich in om 100.000 maaltijden in te vriezen voor kwetsbare ouderen, lanceerde Boerschappen een actie om zorgverleners te bedanken met een gratis gebakjeen is de hashtag #coronahulp inmiddels trending.

Ademruimte voor de aarde

En er is meer. Want naast al deze saamhorigheid heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat de Chinese luchtkwaliteit extreem is verbeterd, New Yorkers ineens de fiets pakken, China de consumptie van wilde dieren eindelijk heeft verboden én dat de wereldwijde CO2-uitstoot voor het eerst in meer dan tien jaar weleens zou kunnen gaan dalen.

Tijd

Bovendien geeft het coronavirus ons iets waar we in onze prestatiesamenleving (waarin nog altijd meer mensen thuiszitten met een burn-out dan met corona) een chronisch tekort aan hebben: tijd. Tijd om die stapel ongelezen boeken eindelijk eens door te werken. Tijd om een goed gesprek te voeren met je partner, kinderen en huisgenoten, of om samen een bordspel te doen. Tijd om na te denken over of je nog wel op het goede pad zit. Doe je wel écht wat je gelukkig maakt? En ben je van betekenis?
Probeer de komende weken dus niet te verdrinken in al het (sociale-)mediageweld over de oprukkende pandemie, maar je tijd mindful te besteden. Minimaliseer je huis, tover je balkon om tot moestuin, leer hoe je je eigen zero-waste verzorgingsproducten maakt, doe een online-cursus natuurbescherming, haal je schilderspullen van zolder, ontpop je tot een ware vega-chef, bekijk al onze video’s nog een keer, mediteer erop los en ga de natuur in. Want nu alle sportscholen, koffietentjes en restaurants gesloten zijn, is dit hét perfecte moment om (op je blote voeten) op het strand uit te waaien, een rondje door het park te fietsen of een lange boswandeling te maken.

Keerpunt dankzij coronavirus

Als het coronavirus ons iets laat zien, dan is het wel dat een maatschappelijke crisis bij de meeste mensen het beste naar boven haalt. En dat we het wél kunnen: het dagelijkse leven compleet omgooien om gezamenlijk een groter doel te bereiken. Volgens boeddhist en betekeniseconomie-expert Kees Klomp is dit dan ook hét uitgelezen moment om de verstoorde balans tussen mens, natuur en economie te herstellen. “Het coronavirus krijgt voor elkaar wat de klimaatcrisis tot nu toe niet voor elkaar kreeg. Er is iets dat business as usual onmogelijk maakt. Er is iets dat directe, radicale verandering vereist. En we handelen ernaar. Daarmee erkennen we dat er iets belangrijker is dan economische groei, bbp en winstmaximalisatie. Laten we de corona-crisis aangrijpen om de al decennialange verstoorde relatie tussen welvaart, welzijn en welbevinden voor eens en voor altijd te herstellen en een samenleving te creëren waarin sociale én ecologische compassie hoogtij vieren.”

Handige links in tijden van corona:

  • Op de site van het RIVM vind je alle informatie omtrent het coronavirus
  • Gewoon mensen die mensen willen helpen is een platform dat mensen die iets willen doen en hulpbehoevenden aan elkaar verbindt
  • Vanaf as. woensdag 18 maart kunnen kinderen via Thuis naar school online lessen volgen
  • Koetjes & kalfjes linkt studenten die thuiszitten aan eenzame ouderen om het even gezellig over ‘koetjes en kalfjes’ te hebben
  • Ben je een gepensioneerde verpleegkundige, oud-zorgverlener of student aan een zorgopleiding en wil je iets doen? Meld je dan aan voor het Landelijk Coördinatiepunt Zorgprofessionals 
  • Op zoek naar meer inspiratie? The Happy Activist houdt een overzicht bij van positieve acties en initiatieven die zijn ontstaan naar aanleiding van het virus

Bron: MaatschapWij
 
 
gerelateerde items