Vijf belangrijke vragen voor je begint met je corona-doel...

 Vijf belangrijke vragen voor je begint met je corona-doel...
Vijf belangrijke vragen voor je begint met je corona-doel...
14 mei 2020
Opinie | | Filantropiestrategie

Duizenden landgenoten springen tijdens deze corona-crisis overeind om boodschappen te doen, laptops in te zamelen of een noodhulp te geven aan kinderen in Nepal. Fantastisch, zeggen Sara Kinsbergen en Lau Schulpen van de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar bezint eer ge begint. Ze publiceerden een ‘Burgers voor Burgers factsheet’ met vijf vragen die iedere aspirant-coronahulpverlener zichzelf zou moeten stellen.

Het duo Kinsbergen (DDB100) en Schulpen kennen we als de ongekroonde koningin en koning van het onderzoek naar particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking. Met hun factsheet putten ze uit de geleerde lessen en de valkuilen waarin goedbedoelde initiatieven nogal eens dreigen te belanden. Welbeschouwd waarschuwen ze de would-be coronahulpverleners voor de zogenaamde hulproes: het onbedwingbare verlangen om nú een einde te maken aan de ellende die zich voor je ogen voltrekt.

Dat verlangen is prachtig, maar de ‘Vijf vragen’ moedigen iedereen aan om vooral zijn hoofd te gebruiken. Zitten anderen op je hulp te wachten? Met wie werk je samen? Kun je je gedane beloftes waarmaken? Vooral voor nieuwkomers in het land van goed doen is deze factsheet een nuttige checklist. Maar ook voor ervaren weldoeners en hun financiers kan het toch geen kwaad om er nog even naar te kijken.