Bestuur Childright ontkent, maar vragen blijven

21 april 2010
Nieuws | | Goede doelen

AMSTELVEEN (21 april) - Het bestuur van Childright is verbaasd over de beschuldigingen in dagblad de Telegraaf van financiële misstanden en ontkent deze in een verklaring op haar website. Het zou volgens het bestuur niet gaan om "miljoenen", maar hooguit om enkele tienduizenden euro's die in de periode 2004-2006 foutief geboekt zouden kunnen zijn. De verantwoordelijke directeur in deze periode, Raymond Chevalier, verblijft volgens het bestuur op dit moment in Haïti en zou volledige medewerking toegezegd hebben aan het lopende politie-onderzoek.

De beschuldigingen van financiële onregelmatigheden kwamen naar verluid door toedoen van klokkenluiders binnen Childright in 2007 aan het licht. Na een eerste onderzoek plaatste het CBF reeds op 23 augustus 2007 een bericht op haar website waarin te kennen werd gegeven dat de interne organisatie van de stichting niet op orde was. Zo gaf de organisatie aan dat honderd procent van de gelden die binnenkomen worden gebruikt voor projecten, terwijl een bepaalde periode meer dan zeventig procent van de donaties doorvloeide naar fondsenwerver Corris. Ook FM Weekly besteedde ruime aandacht aan de onregelmatigheden. Zo bleken "accountantsverklaringen" van BDO accountants op de website geen goedkeuringsverklaringen, maar bevestiging van ontvangst van door Childright zelf opgestelde stukken.

Nobelprijswinnaars
Datzelfde jaar bleek dat het kinderfonds ten onrechte claimde dat het werd gesteund door tal van Nobelprijswinnaars. Ook hieraan besteedde FM Weekly al ruimschoots aandacht . Het kantoor van Nelson Mandela nam advocaten in de arm om de naam van Mandela van de website af te krijgen. Ook Nobelprijswinnaars als Desmond Tutu, Michael Gorbatsjov, Lech Walesa en de Dalai Lama stelden dat hun naam ten onrechte aan de organisatie werd gekoppeld. Tot op de dag van vandaag zijn deze namen echter nog steeds op de website te vinden als "Childright ondersteunende Nobelprijswinnaars".

Verrast
Het bestuur van ChildRight reageert verrast en zegt tot vorige week niet op de hoogte te zijn van het onderzoek door de politie Amsterdam-Amstelland. In een verklaring op haar website zegt het bestuur "met stijgende verbazing" kennis te hebben genomen van het Telegraaf-artikel. Hierin is sprake van vermissing van "miljoenen" als gevolg van de "gokverslaving" van voormalig directeur Chevalier.
Het Childright-bestuur stelt: "Volgens dit artikel (in de Telegraaf, red.) zijn er bij het ChildRight Fund miljoenen zoek. Hierbij worden de namen van Dhr. R. Chevalier en Dhr. J. Geldt Dekker en het CBF nadrukkelijk genoemd. Het huidige bestuur van het ChildRight Fund hecht er aan te vermelden dat op geen enkele wijze blijkt dat er financiële misstanden van toepassing zijn. Omdat wij jaarlijks slechts enkele tonnen van donateurs ontvangen is een miljoenenfraude überhaupt uitgesloten. Alle balansgegevens hebben altijd transparant op deze site gestaan en dat is ook nu niet anders."

Geldt Dekker
Over de mogelijke betrokkenheid van ex-directeur Chevalier stelt het bestuur: "Nadrukkelijk vermeld het bestuur dat Dhr. R. Chevalier eind 2006 onze organisatie heeft verlaten om persoonlijke redenen en het feit dat het door hem gevoerde beleid niet paste binnen de doelstellingen van het ChildRight Fund. In onderling overleg heeft Dhr. J. Geldt Dekker medio 2007 het ChildRight Fund verlaten omdat zijn wijze van acteren niet paste binnen het bescheiden optreden die het ChildRight Fund voorstaat. In beide gevallen heeft het ChildRight Fund op dit moment geen enkele aanleiding om zowel Dhr. R. Chevalier als Dhr. J. Geldt Dekker van ernstige misdragingen op financieel gebied te betichten."

Haïti
In aanvullende informatie op haar website ontkent het bestuur dat ex-directeur Chevalier op de vlucht geslagen zou zijn: "In het artikel van de Telegraaf bleek dat de voormalig directeur van het ChildRight Fund ‘van de aardbodem' was verdwenen. Dit bevreemde ons zeer omdat wij nog wel regelmatig contact hadden met Dhr. Raymond Chevalier. Wij hebben dan ook direct contact met hem opgenomen. Voor een andere organisatie is hij momenteel werkzaam in Haïti alwaar wij actief is in de voedselverspreiding en de plaatsing van noodhospitaals. Dhr. Raymond Chevalier heeft onmiddellijk contact opgenomen met de politie Amstelland alwaar het onderzoek blijkbaar loopt. Hij heeft aangegeven waar hij is en hoe hij te bereiken is. Natuurlijk heeft hij alle mogelijke vormen van medewerking toegezegd."

CBF en VFI
Het CBF blijft bij het standpunt dat ChildRight Fund, een stichting opgericht tegen de uitbuiting van kinderen, nog niet steunwaardig is en wacht het onderzoek van het OM af. Datzelfde doet branchekoepel VFI, dat in een verklaring stelt: "De kwestie maakt duidelijk dat extern toezicht van groot belang is voor het publieksvertrouwen. Childright is geen lid van VFI en is dat ook nooit geweest. Tevens beschikt men niet over het CBF-keurmerk. Het CBF toetst de betrouwbaarheid van goede doelen. Het keurmerk vraagt van instellingen dat ze nauwgezet verantwoording afleggen. In 2007 heeft het CBF al een waarschuwing uitgedaan om geen geld aan deze stichting te geven door onvoldoende inzicht in de financiële gegevens van Childright."