Toon alles (1)
Edwin Venema

‘Besteding grote goede doelen stijgt met 10% in 2017’

23 augustus 2018, 07:00
Bestedingscijfers van grote doelen zitten volgens Goede Doelen Nederlands significant in de lift.
Vooruitlopend op het jaarlijkse sectoronderzoek, dat in september zal verschijnen, heeft koepel Goede Doelen Nederland onder 28 grotere goede doelen (+20 miljoen euro) de ontwikkelingen in bestedingen en donaties over 2017 onderzocht. Belangrijkste conclusie is volgens Goede Doelen Nederland dat de 28 organisaties in 2017 bijna 10% (bijna € 166 miljoen) meer aan maatschappelijke doelen hebben besteed dan in 2016. De omvang van de doelbesteding (totaal € 1,9 miljard), in verhouding tot de totale bestedingen, ligt op 91%.

Totale bestedingsstijging is 7,5%

De totale inkomsten van de in het onderzoek betrokken goede doelen - dus ook de middengrote en kleinere organisaties - bedragen ruim €2 miljard, en zijn ten opzichte van 2016 gestegen: een toename met 7,5%. Inkomsten uit giften en donaties stegen met 6,6%. Deze stijging toont volgens Goede Doelen Nederland dat de maatschappelijke betrokkenheid bij goede doelen groot blijft. Ook de steun vanuit het bedrijfsleven is toegenomen. Waar de 28 organisaties in 2016 een bedrag van ruim €35 miljoen ontvingen, is dat in 2017 een bedrag van ruim €41 miljoen.

Directiesalarissen GDN-leden

In september verschijnt ‘Feiten en Cijfers 2018’ met de belangrijkste cijfers over 2017 van de bij Goede Doelen Nederland aangesloten leden. De directiesalarissen van de leden in 2017 worden dan ook online gepubliceerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het CBF en Mazars Accountants. De cijfers geven een algemeen beeld van onder meer de totale inkomsten en de doelbesteding van deze organisaties.
 
De volgende 28 grotere goede doelen waarover Goede Doelen Nederland bericht, zijn: Het Leger des Heils, Artsen zonder Grenzen, KWF Kankerbestrijding, Rode Kruis, Natuurmonumenten, KNCV Tuberculosefonds, Wereld Natuur Fonds, CARE Nederland, Plan Nederland, Aidsfonds,  Hartstichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, War Child, Save the Children, Woord en Daad, Amnesty International, Humanitas, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes, Liliane Fonds, Leprastichting, Greenpeace, Stichting Vluchteling, UNICEF, Solidaridad, Kerk in Actie, ZOA en  VluchtelingenWerk.

►Bron: Goede Doelen Nederland
gerelateerde items