'Houd fiscale prikkels in nieuwe Geefwet'

4 mei 2011
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (5 mei) - Als het kabinet het voornemen heeft om overheidsfinanciering van de kunst- en cultuursector te vervangen door private financiering, dan moeten er voldoende fiscale prikkels in de nieuwe Geefwet blijven. Dat stellen belastingdeskundigen Marcel Oliemans en Wilbert van Vliet van PWC in een ingezonden brief in het Financieele Dagblad.

Oliemans en Van Vliet stellen: "Wil de overheid alternatieve financiering van de kunsten echt stimuleren, dan zal dit makkelijker moeten worden gemaakt. Daarin kan de aangekondigde Geefwet een belangrijke rol spelen, mits deze niet wordt aangegrepen om te bezuinigen op de giftenaftrek. Dat kan door het genoemde fonds de status van Algemeen Nut Beogende Instelling te verlenen. Voordeel van die Anbi-status is dat ontvangen giften voor het fonds vrij van schenkbelasting zijn en voor particulieren aftrekbaar voor de inkomstenbelasting."

Renteloze lening
"Door geld renteloos uit te lenen aan het fonds doet een particulier in feite een gift tot het bedrag van de gemiste rente. Stel dat de rente op de aan het fonds verstrekte lening normaliter 5% zou moeten zijn, dan bedraagt het inkomstenbelastingvoordeel 2,6% voor de geldverstrekker bij een toptarief inkomstenbelasting van 52%. Geen slecht rendement. "

Gevaar op de loer
"Zoals vaker bij alternatieve fondswerving is het dan wel wenselijk dat het ministerie van Financiën met een praktische beleidsversoepeling voor de ANBI-regeling komt. Begeleidende maatregelen voor de berekening van de gemiste rente en een eventuele aftrekpost in geval het mis gaat, zouden renteloos lenen verder kunnen stimuleren. Ook bedrijven kunnen met fiscale stimulansen worden gemotiveerd om in culturele projecten te investeren. Een simpele en effectieve oplossing, die prima past in de plannen voor een Geefwet. Al ligt er wel een gevaar op de loer, want de regering heeft aangekondigd via de Geefwet het totaal aan giftenfaciliteiten voor goede doelen en culturele instellingen te gaan 'stroomlijnen'. In het verleden betekende dit meestal een beperking, hoewel de staatssecretaris van Financiën dit in de Eerste Kamer heeft ontkend."

Fiscale stimulans
"Mogelijke ruggensteun voor een beperking is een hevig bekritiseerd onderzoek van Financiën naar de giftenaftrek in de periode 1996-2006. Hierin wordt geconcludeerd dat 'niet kan worden aangetoond dat door de fiscale faciliteiten meer mensen een gift doen of hogere giften doen'. In de praktijk geldt echter dat er zeker donateurs zijn die een fiscale stimulans in hun overwegingen meenemen. Alles overziend is het hoog tijd voor duidelijkheid over de nieuwe Geefwet. Fiscale stimulansen zijn geen wondermiddel voor de cultuursector, maar kunnen een belangrijke rol spelen. Tegelijkertijd moet de sector op zoek naar alternatieve financiering om te laten zien dat zij zichzelf kan bedruipen als ook de overheid haar fiscale goede wil toont."