Belangrijke uitspraak

18 oktober 2006
Nieuws | | Loterijen

Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag ten gunste van de Lotto geoordeeld dat de Engelse bookmaker Ladbrokes zijn website definitief voor Nederland moet sluiten. Volgens Lotto-directeur Tjeerd Veenstra is de uitspraak in deze bodemprocedure ook belangrijk voor de Nederlandse goede doelenbranche. Liberalisering van de Europese kansspelmarkt zou zeer negatieve gevolgen kunnen hebben voor de inkomsten van goede doelen uit kansspelopbrengsten. Een claim die ondersteund wordt door een verkennende studie van London Economics, die gisteren werd aangeboden aan Euro-commissaris McGreevy. Volgens dit rapport zouden goede doelen tot 35% minder inkomsten uit loterijen krijgen, zelfs al bij een gedeeltelijke liberalisering.


Het langlopende geschil tussen De Lotto en Ladbrokes gaat over het aanbieden van kansspelen via internet (via de website van Ladbrokes) in Nederland. Ladbrokes en vele andere buitenlandse kansspelaanbieders proberen - zonder vergunning - de Nederlandse markt te betreden. De Lotto kwam daartegen in het geweer. In binnen- en buitenland is deze zaak met grote belangstelling gevolgd, en keek men reikhalzend naar de uitspraak.

 


Bodemprocedure

De uitspraak van het Arnhemse Hof is opnieuw een overwinning van De Lotto over gokaanbod op internet. In 2005 had de Hoge Raad De Lotto al gelijk gegeven in de kort geding-procedure tegen Ladbrokes. Nu beslist het Gerechtshof ook in de bodemprocedure dat Ladbrokes Nederlandse internetgebruikers niet langer aan haar kansspelen mag laten meedoen.

In zijn uitvoerig gemotiveerde arrest verwerpt het Gerechtshof het argument van Ladbrokes dat de Wet op de Kansspelen in strijd is met het vrij verkeer van diensten. Volgens het gerechtshof is het Nederlandse kansspelbeleid onder Donner restrictief en voldoet het in alle opzichten aan de Europese vereisten. Het hof ziet geen reden om de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. Ladbrokes moet haar gehele website voor Nederland sluiten.

 


Lotto directeur Tjeerd Veenstra is opgetogen over de uitspraak: "Met deze uitspraak is het lot van Ladbrokes in Nederland definitief bezegeld. Ladbrokes is in Nederland letterlijk uitgespeeld. Ik verwacht dat deze uitspraak een extra stimulans voor de overheid zal zijn om illegaal aanbod op internet nog harder aan te pakken."

 


Cassatie-mogelijkheid

In een persbericht laat Ladbrokes weten dat de zaak nog niet definitief is afgedaan. De kansspelaanbieder heeft nog de mogelijkheid om tegen de uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem in cassatie te gaan. Lotto-directeur Veenstra: "Dat heeft geen realiteitsgehalte en ik zie het als stoom afblazen.". Veenstra wordt in deze analyse bijgevallen door Lotto-advocaat Joris van Manen. Hij bevestigt dat Ladbrokes haar laatste kaarten heeft uitgespeeld. "Ladbrokes kan nog in cassatie, maar het is zeer moeilijk voorstelbaar dat de Hoge Raad dit nog terugdraait. De Hoge Raad oordeelt namelijk niet over de feiten. De juridische aspecten van de zaak zijn door de Hoge Raad al beslist in de kort geding-procedure."

 


Optimistisch

De uitspraak komt kort nadat de Europese Commissie bij monde van Euro-commissaris McGreevy heeft aangekondigd een procedure tegen de Nederlandse Staat te zullen beginnen over bepaalde aspecten van het kansspelbeleid in Nederland. De Commissie heeft klaarblijkelijk twijfels over sommige aspecten van het Nederlandse kansspelbeleid. Veenstra: "Het is ons bekend dat de bedenkingen van de Europese Commissie zijn getriggerd door de klachten die de aanbieders van kansspelen via het internet hebben ingediend. De uitspraak van het Arnhemse Hof geeft ons echter een goed vertrouwen. De rechters hebben tot nog toe consequent geoordeeld dat het Nederlandse kansspelbeleid niet in strijd is met het Europese recht. Volgens de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie heeft de Nederlandse rechter, en dus in hoogste feitelijke instantie het Gerechtshof, het laatste woord over de vraag of de Nederlandse praktijk voldoet aan de Europese vereisten. Wij zijn dan ook zeer optimistisch over de procedure bij de Europese Commissie."

 


Goede doelen missen 35% inkomsten

De koepel van vergunninghoudende kansspelaanbieders, European Lotteries, weet zich niet alleen gesteund door de juridische uitspraken, maar ook door een onderzoek naar effecten van een liberalisering van de Europese kansspelmarkt. Dat onderzoek, in opdracht van European Lotteries uitgevoerd door het onafhankelijke London Economics, werd gisteren aangeboden aan Euro-commissaris McGreevy.

Tjeerd Veenstra, behalve directeur van De Lotto ook voorzitter van de juridische commissie van European Lotteries en lid van het bestuur van deze organisatie: "Het gaat hier om een verkennende studie. De eerste, want tot nog toe is er, zeer opmerkelijk, geen enkel assessment van de sociale en economische gevolgen van liberalisering gemaakt."

London Economics becijfert dat, zelfs bij een gedeeltelijke liberalisering van de kansspelmarkt, goede doelen in de 25 bij National Lotteries aangesloten Europese landen, met een totale omzet van €15,9 miljard, gemiddeld al tot 35% minder inkomsten uit loterijopbrengsten zullen toucheren. Voor sommige landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Spanje zou dat verlies nog hoger kunnen oplopen.

 


Voor het volledige rapport van London Economics over de gevolgen van liberalisering van de Europese kansspelmarkt: klik hier.

 


Voor een samenvatting van het rapport: klik hier