Bekkers: inkomsten fondsen krimpen met 6%

7 mei 2009
Nieuws | | Governance & Finance

Er wordt in de sector volop gespeculeerd over de impact van de crisis. Maar zijn er ook harde voorspellingen te formuleren? In FM print binnenkort een artikel waarin Dr. Rene Bekkers (Vrije Universiteit) in de glazen bol kijkt. De highlights.


- De beurscrisis zal een licht negatief effect hebben. Vooral vermogensfondsen die diep in beleggingsfondsen zaten of agressief belegden zullen de effecten voelen. Veel beleggers zijn uitgestapt en hebben hun beleggingen omgezet in spaargeld. Zowel spaargeld als beleggingen vertonen een positieve correlatie met geefgedrag van individuen.

 


- Historisch gezien is er een sterk verband tussen de ontwikkeling van de huizenprijzen en giften aan goede doelen. Dit is vooral een psychologisch effect. Het verband is sinds 1985 1 op 1. Met het dalen van de huizenprijzen neemt het gevoel van financiele zekerheid af. De daling van de huizenprijzen gaat zich dus vertalen naar een evenredige afname van de giften.

 


- In cijfermatige zin denkt Bekkers, op basis van eigen onderzoek en de door accountants berekende afname van het totale vermogen in Nederland, dat de inkomsten van goede doelen organisaties in 2009 met 6% zullen dalen. Hij vindt het nog te vroeg om een voorspelling te doen voor 2010.

 


Lees het gehele artikel binnenkort in FM print.