Ballonnetjes

20 oktober 2011
Opinie | | Goede doelen


Greenpeace ligt (weer) onder vuur. Die levensgevaarlijke terroristen hebben gewaagd een ballon te begraven op het spoor van een kerntransport. Na de machinist gewaarschuwd te hebben. Oei, oei, oei!! Onmiddellijk stoppen met subsidies en belastingvoordelen, kraaien Henk, Ingrid, Matthijs en Roland. Een van de vele ballonnetjes die met de rechtse wind vanuit Den Haag het land inwaaien.

Even rechtzetten: Greenpeace krijgt geen subsidie. Echt waar. De organisatie bestaat bij de gratie van donateurs. Fiscale voordelen zijn er wel, net zoals bij duizenden andere goede doelen en instellingen.

Greenpeace betekent met lijf en leden en inventiviteit je groene idealen uitdragen.  Bij gifpijpen, op de oceaan, op internet. Duitse actievoerders ketenden zich onlangs vast aan spoorlijnen om hun boodschap kracht bij te zetten. Zónder de machinist te waarschuwen.

De gedurfde en creatieve Greenpeace-aanpak heeft de laatste veertig jaar vele verborgen misdaden tegen de aarde zichtbaar gemaakt en bijgedragen aan een groenere wereld. Op het randje van de wet soms. Daar zijn rechters voor.

Kennen we de term demoniseren nog? Goede ervaringen mee?

Voor Greenpeace heb ik een tip: blaas met een gigantische ballon het hele Binnenhof eens vol. Tekstsuggestie: Stop domheid. Minstens zo gevaarlijk als kernenergie.