Antoni van Leeuwenhoek sluit aan bij een aangifte tegen de tabaksindustrie

1 februari 2018, 13:00
René Medema: 'Tabaksproducenten maken mensen willens en wetens mensen verslaafd.'
René Medema: 'Tabaksproducenten maken mensen willens en wetens mensen verslaafd.'
Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis sluit zich aan bij een aangifte tegen de tabaksindustrie. Het Amsterdamse ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker, doet aangifte tegen de tabaksproducenten en vraagt het OM stappen te ondernemen. Het AvL sluit zich hiermee aan bij het KWF en andere maatschappelijke organisaties. Het Universitair Medisch Centrum Groningen is voornemens hetzelfde te doen.
 
In 2016 startte advocate Bénédicte Ficq samen met longkankerpatiënt Anne Marie van Veen een strafzaak om de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn achter de tralies te krijgen. KWF sloot zich in maart 2017 bij hen aan. Het Antoni van Leeuwenhoek verzet zich al langer tegen de tabaksindustrie. Bij de formatie deed het ziekenhuis aan de onderhandelaars de oproep om werk te maken van een rookvrije samenleving.
 
‘Regels omzeilen’
‘Elke dag zien we de schadelijke gevolgen van roken’, zegt René Medema (foto), de voorzitter van de Raad van Bestuur in het NOS Radio 1 Journaal. ‘We zien dat de tabaksindustrie er alles aan doet om de regels zoals die in de wet zijn vastgelegd te omzeilen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over regels over de schadelijke en verslavende stoffen in tabak.’ Hij wijst erop dat civiele procedures over de hele wereld het rookprobleem niet hebben opgelost. ‘Onze onderzoekers en onze behandelaars zoeken continu naar oplossingen van het kankerprobleem en de beste behandeling voor al hun patiënten. Tegelijkertijd zien we dat de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret.’
 
Vandaag aangifte
Ficq dient vandaag de aangifte in bij het OM in Amsterdam. Ze is blij met de steun van het ziekenhuis. ‘Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AvL helpt hierin enorm. De tabaksindustrie moet gestopt worden.’
 
UMCG wil ook meedoen
De zaak wordt financieel met 100.000 euro gesteund door een vereniging van artsen.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen wil zich aansluiten bij het initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek. Daarover wordt binnenkort overlegd, zei bestuursvoorzitter Jos Aartsen in het radioprogramma Spraakmakers.
 
Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of het overgaat tot vervolging, het gaat eerst onderzoeken of er aanknopingspunten zijn die een strafrechtelijk onderzoek rechtvaardigen.
 
(Bron: NOS)
 
gerelateerde items