KWF doet aangifte tegen tabaksproducenten door 'valse voorlichting'

Anne Marie van Veen: 'met opzet verslaafd gemaakt.'
Anne Marie van Veen: 'met opzet verslaafd gemaakt.'
24 maart 2017
Nieuws | | Goede doelen

KWF Kankerbestrijding heeft aangifte gedaan tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. De gezondheidsorganisatie beschuldigt de fabrikanten van zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Volgens de organisatie worden rokers vals voorgelicht over de schadelijke gevolgen van hun verslaving.
 
Na de 'sjoemelsigaret' was voor KWF de maat vol. Door kleine gaatjes te maken in de huls van de sigaret wordt meetapparatuur misleid in de hoeveelheid uitstoot van teer en nicotine. ‘Mensen krijgen dus meer schadelijke stoffen binnen dan we al wisten. Daarom vinden we dat we nu naar de rechter moeten stappen’, zegt directeur Michel Rudolphie in het AD
 
Met opzet verslaafd gemaakt
‘We zijn ontzettend zeker van onze zaak’, zegt KWF-woordvoerder Laura Houtenbos in het NOS Radio 1 Journaal. Het kankerfonds sluit zich aan bij de aangifte tegen de tabaksproducenten door longpatiënt Anne Marie van Veen. Van Veen kondigde in april vorig jaar aan dat ze de tabaksindustrie wilde aanpakken richtte de beweging Sick of Smoking op. Sindsdien hebben meer dan duizend Nederlandse kankerpatiënten, patiënten met een chronische longaandoening en rookverslaafden zich bij haar aangesloten. Ze verwijten de branche dat ze met opzet verslaafd zijn gemaakt.
 
‘Steun KWF is ongelofelijk belangrijk’
Bénédicte Ficq, de advocate van Van Veen, noemt de steun van KWF in de zaak ‘ongelooflijk belangrijk’. De stichting Rookpreventie Jeugd schaarde zich al eerder achter de aangifte van Van Veen. Volgens Ficq overwegen een aantal andere organisaties zich ook aan te sluiten bij de aanklacht. De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), waarvan ruim 250 artsen lid zijn, stelt enkele honderdduizenden euro's beschikbaar voor de strafzaak.

 
Advocaat Ficq: 'Tabaksindustrie doet er alles aan
mensen verslaafd te maken.'
De aangifte richt zich op Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International, de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Ficq denkt een stevige zaak te hebben. De wenselijkheid van de aangifte staat volgens haar buiten kijf: ‘De tabaksindustrie doet er alles aan om mensen verslaafd te maken.’ Het Openbaar Ministerie bestudeert de zaak nog.  
 
De branchevereniging van de Nederlandse tabaksindustrie maakt zich niet druk om de aangifte. Volgens een woordvoerder doen de producenten niks illegaals. ‘Het heeft er alle schijn van dat deze aangifte alleen publiciteitsdoeleinden dient.’
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.