Ambitie

27 september 2016, 17:00
Ambitie
Ambitie
U ontvangt dit Journaal een dagje eerder dan gebruikelijk. We hadden nogal wat te vertellen gisteren, tijdens de vernissage van de nieuwe jaargids De Dikke Blauwe3. In Sociëteit De Witte waren meer dan honderd genodigden, onder wie de winnaars van de DDB 100 - Janine & Joop van den Ende - om samen met ons dat dikke blauwe boek ten doop te houden. Behalve een mooie discussie over ondernemend cultuurmecenaat, spraken we ook over de maatschappelijke vrijgevigheid van vermogenden in ons land. Kapstok daarvoor: onze lancering - samen met Lenthe Foundation - van 'De Blauwe Belofte', geïnspireerd door The Giving Pledge van Gates & Buffet in de VS.
Die 'Blauwe Belofte' is zeker niet bedoeld als gemakzuchtig pr-stuntje. Integendeel. Het is nog maar zeer de vraag of en wanneer we dit initiatief aan de praat gaan krijgen, want je kunt heel wat redenen bedenken om je nek niet uit te steken. En toch doen we dat wel. Want: 'no pressure, no diamonds'. Er is in Nederland nog veel vermogen dat maatschappelijk ontsloten kan worden. Die 'pressure' is er wel met inachtneming van alle valide bezwaren om maatschappelijke vrijgevigheid niet te positioneren als een wedstrijdje in goed doen, maar als een manier om aan geld je eigen waarden te verbinden en het een eigen betekenis mee te geven. Daarbij gaat het minder om het geld zelf, dan wel om wat je met geld kunt doen voor deze wereld.
Rolmodellen zijn hiervoor onontbeerlijk. En dat is precies waarom een algemene, publieke belofte kan werken, zoals het dat ook in de VS doet.
En nee, we gaan geen overheadmonster creëren met administratieve red tape of major donor-politie: De Blauwe Belofte is een morele verplichting. Nu ons denken over persoonlijk vermogen kantelt: meer een beweging dan een stilstaande organisatie.
Of de beweging ook daadwerkelijk gaat bewegen: we zullen het zien. We houden u op de hoogte. Ook als dit initiatief onder eigen zwaartekracht uiteindelijk toch in een diepzwart gat van goed doen verdwijnt. So be it, but heaven knows we tried...

ps: volgende week weer op de gebruikelijke donderdag DDB Journaal
gerelateerde items